Předchozí
1 z 11
Další

Peče celá země i Marcela z Kladna

Marcela Doležalová (43) z Kladna je žena velmi technicky zdatná, vystudovala kladenskou strojní průmyslovku a pracuje v IT službách. Na první pohled by se dalo říci, že v ní převažuje mužský princip, ovšem opak je pravdou. Její další velká záliba je velmi ženská, miluje pečení, vaření a přírodu. Je vdaná a má dvanáctiletou dceru.

Peče celá země i Marcela z Kladna.Zdroj: Mikuláš Křepelka

Moje pekařské a cukrářské výrobky jsou oblíbené jak u rodiny, tak u kolegů. Přemluvili mě proto, abych se přihlásila do nové televizní soutěže Peče celá země. Můj manžel zachytil výzvu před časem v televizi, takže jsem vyplnila přihlášku a poslala. Přihlásit se mohou pouze amatérští kuchaři a cukráři. Nikoli vystudovaní nebo ti, kteří se tím živí.

Peče celá země i Marcela z Kladna.Zdroj: Mikuláš Křepelka

Než jsme se vůbec dostali k natáčení pořadu, který se předtáčel vloni v květnu a červnu, museli jsme projít náročným výběrovým řízením, kde jsme předváděli svoje umění. Já se učila péct od babičky a svoje první výtvory dělala už v deseti, dvanácti letech, takže mám celkem dlouhou praxi.

Peče celá země i Marcela z Kladna.Zdroj: Mikuláš Křepelka

Peče celá země je celosvětově známá úspěšná soutěž převzatá z Británie. Do pořadu nás nakonec vybrali z původních pěti set přihlášených, dvanáct, se kterými se natáčelo v soutěžním stanu na Mladoboleslavsku v zahradě zámku Bon Repos. Soutěž je desetikolová. Vysílání začalo 4. ledna a pokračovat bude do 14. března. Výzvy v jednotlivých dílech jsou opravdu náročné, kdy pracujete na čas, ale časomíru nevidíte. O tom vás průběžně informují pouze moderátoři.

Peče celá země i Marcela z Kladna.Zdroj: Mikuláš Křepelka

To, co vypadá u televizní obrazovky snadno a lehce se kritizuje, je na vlastní kůži opravdu zápřah. I když člověk pekl doma už stokrát, před každým dílem dostanete pouze suroviny a jen část pracovního postupu. Zbytek musí být vaše odborná znalost a všeobecný přehled. Když jsme ve čtvrtém díle vyráběli laskonky, které jsem před tím nikdy nedělala a modelované ovoce v marcipánovém potahu, bylo to velmi náročné.

Peče celá země i Marcela z Kladna.Zdroj: Mikuláš Křepelka

Přestože jsem soutěž minulou neděli, tedy po čtvrtém kole rozhodnutím poroty opustila, nikdy na tuhle zkušenost nezapomenu. Byli jsme skvělá parta, pomáhali si navzájem a podporovali se i psychicky, přesto, že je to soutěž a každý bojuje o prvenství. Doteď jsme velcí přátelé a denně komunikujeme a předáváme si recepty.

Peče celá země i Marcela z Kladna.Zdroj: Mikuláš Křepelka

Protože se všechno předtáčelo a není to přímý přenos, pochopitelně vítěze znám. Ale prozradit ho nesmím a je potřeba, aby byli diváci napjatí až do finále. Takže u obrazovek vydržte. Skutečně bude nač se dívat.

Peče celá země i Marcela z Kladna.Zdroj: Mikuláš Křepelka

Osobně mám ráda inovativní recepty, a jelikož mám zdravotní obtíže, musela jsem před časem nastolit bezlepkovou dietu, což mi otevřelo další obzory. Snažím se v tom zdokonalovat a vymýšlet vlastní receptury. Nově jsem se začala více zaměřovat na chleby, ač jsem je pekla i dříve, teď vyrábím hlavně ty bezlepkové. A začala jsem pěstovat i vlastní bylinky a kytičky na ozdobu pokrmů.

Peče celá země i Marcela z Kladna.Zdroj: Mikuláš Křepelka

O soutěži vyjde i kuchařka, takže si labužníci přijdou na své. Mojí osobní touhou je vydat také jednou svoji vlastní kuchařku, kterou bych chtěla ale koncipovat netradičně. Doufám, že si tohle přání někdy splním.

Peče celá země i Marcela z Kladna.Zdroj: Mikuláš Křepelka

Velkou výzvou a zodpovědností jsou pro mě pokaždé svatební dorty. Člověk ví, že to nesmí zkazit. Pro svatebčany je to jejich velký den. Nejvíce jsem dělala třípatrový dort. A mám jednu zásadu, že co je na dortu, musí být všechno jedlé. Svatební dorty ale dělám jen pro nejbližší kamarády a přátele. Přece jen chodím do zaměstnání a člověk s tím stráví hodně času.

Peče celá země i Marcela z Kladna.Zdroj: Mikuláš Křepelka

Velmi ráda ochutnávám zákusky také v zahraničí. Před lety jsem měla asi v devatenácti ve Francii nějaký hrozně dobrý dortík a jeho chuť si doteď pamatuji. Co mě ale hodně potěšilo a udělala jsem wow, byly nedávno zmrzliny na kolonádě v Poděbradech. Ty byly tak neskutečně lahodné, že jsem lepší v životě nejedla. Mohu vřele doporučit.

Peče celá země i Marcela z Kladna.Zdroj: Mikuláš Křepelka