Mezinárodní den dětí nadešel právě dnes a my dospělí si přejeme, aby ho naši nejmenší prožili v radosti, štěstí a pokud možno zalitý sluncem. Díky částečnému rozvolnění covid opatření mohly děti v největším středočeském městě Kladně oslavit svůj svátek již o uplynulém víkendu s Mimoni v Zahradě Kladenského zámku a stejně tak na pouti v Kročehlavech. Každý z pořadatelů se však organizace a dodržování hygienických pravidel ujal po svém.

Oslava u zámku, kterou pořádalo pro děti zdarma město, probíhala pod přísnou kontrolou. Všichni příchozí směli vstoupit na zahradu výhradně v rouškách, s čerstvým negativním covid testem a museli dodržovat rozestupy. A protože jich dorazilo mnoho, bylo nutné vystát poměrně dlouhé fronty, aby se dostalo na každého.

Na pořádek dohlíželi u brány strážníci. Některé děti měly však z uniforem takový respekt, že je rodiče ke vstupu do zahrady nepřemluvili ani za nic. Ty, které neztratily kuráž si nakonec zábavu pod širým nebem za doprovodu žlutých postaviček užily a báječně si hrály a soutěžily celé odpoledne.

Martin Komárek.
Otevření? Jen se štěstím

A protože je život plný kontrastů, jen o pár set metrů dál, kde v Kročehlavech svoje atrakce rozbalili kolotočáři, pro změnu nikdo nerespektoval vůbec nic. Bez roušek, bez testů brali caparti atrakce hlava nehlava. Rodiče sice poněkud provětrali peněženky a pod heslem pořadatelů pouti: Hlavně vydělat! dobrovolně cálovali za každé zatočení, zhoupnutí či zaskákání jednotně padesátikorunu.

Děti naštěstí starosti dospělých příliš neřeší a užívají si nejraději bezstarostné dětství. Důležitý je pro ně zážitek a ten měly až na výjimky parádní.