„Hasiči na bahno pokládali prkna a gumový člun. Vyděšená zvířata se postupem času dostávala stále dál od břehu. Kolem dvacáté hodiny byly srnky z bahna venku," uvedla k zásahu mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková s tím, že použity byly také osvětlovací agregáty.

Po vysvobození jedno zvíře uteklo. Druhou zachráněnou srnu si převzali záchranáři z Avesu. „Srnečka žádná vnější zranění nemá, ovšem zjistili jsme, že je slepá. Myslíme si, že se nejspíše jedná o následek požití řepky olejné, ovšem nevíme, není to stoprocentní. Nyní ji čeká návštěva u veterináře, který dále určí, co se srnkou bude. Zda ji budeme dále léčit, nebo ji utratíme, aby se netrápila," uvedla Markéta Řeháčková ze stanice Aves. Nyní se zvíře nachází ve speciální kotci, v němž se nemůže zranit.

„Nemohli jsme ji pustit do výběhu, něco by si udělala," uvedla dále Řeháčková.

Zda byla slepá i druhá srna nikdo neví. Ovšem velké šance za přežití v lese nemá. Navíc je jasné, že do rybníka spadly obě nejspíše právě kvůli slepotě. „Je možné, že je do bahna něco nebo někdo vehnal a oni zapadly při útěku," dodala Řeháčková s tím, že srna pochází z loňského nebo letošního vrhu.