Prvního člověka se podařilo vyprostit záchranářům a policistům, když na místo dorazila první jetnotka hasičů. “Druhá byla uvnitř stále zaklíněna. Vzhledem k tomu, že vozidlo zapadlo po nehodě do vypouštěcího kanálu z vodní elektrárny, rozhodl velitel zásahu o jejím odstavení, čímž se snížila hladina i průtok vody,” popsal Petr Svoboda.

Zachráněný cestující uvedl, že v autě jelo více lidí, proto si hasiči vyžádali v rámci mezikrajské výpomoci jednotku HZS hl. Města Prahy s potápěči. “Mezitím část hasičů prohledávala přilehlé břehy a okolí ze člunu. Po několika minutách se podařilo vyprostit i druhou osobu, která byla v bezvědomí. Zdravotničtí záchranáři společně s hasiči ihned zahájili resuscitaci, která však nebyla úspěšná. Zachráněný muž byl s vážným zraněním transportován letecky do Ústřední vojenské nemocnice v Praze,” uvedl Petr Svoboda.

Putování turistů se konalo napříč okresy.
OBRAZEM: Turisté ze Zruče se vydali za hranice svého okresu

Potápěči prohlédli jak vozidlo, tak i perimetr řeky Sázavy v okolí místa havárie, podle Petra Svobody byl ale výsledek negativní. “ Po zadokumentování nehody kriminální policii začalo samotné vyprošťování vozidla, které bylo poměrně složité a hasičům zabralo téměř hodinu a půl,” řekl mluvčí hasičů.

Hasiči na místě používali nornou stěnu, aby zachytili provozní kapaliny unikající z auta a zabránili jejich dalšímu rozšíření. “Zásah byl ukončen patnáct minut po půlnoci s tím, že místo bylo předáno zástupci specializované firmy, která se postarala o sběr uniklých látek z vodní hladiny,” dodal Petr Svoboda.

Ženy z Kamberka se sešly při Dnu matek.
OBRAZEM: Den matek oslavily s předstihem ženy z Kamberka