Tahle bouračka zůstává pro policisty aktuální i nyní. Na místě provedené dechová zkouška totiž nedopadla dobře. „Na displeji přístroje se opakovaně objevila hodnota necelé dvě promile alkoholu,“ připomněla.

Právě tahle souvislost má dohru nyní. Podle policie šoféra čeká soud, protože je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě prokázání viny pak může být ve hře trest odnětí svobody v trvání od půl roku do tří let, peněžitý trest i zákaz činnosti.

Stejná sazba v souvislosti se způsobením nehody pod vlivem alkoholu hrozí také 41letému muži, jenž za volantem osobáku boural již na sklonku listopadu. Sjel do příkopu cestou z Máslovic směrem na obec Zlončice na Mělnicku.

„Kolem půl deváté ráno mu displej přístroje opakovaně ukázal hodnotu přesahující dvě a půl promile alkoholu v dechu,“ připomněla ve středu Hašlová obdobné okolnosti – jen ještě s o něco vyšší cifrou. Také on je nyní podezřelý z ohrožení pod vlivem návykové látky.

Policie v souvislosti s těmito případy připomíná výsledky výzkumů, podle nichž alkohol smazává řidičské schopnosti. Dostavuje se útlum a apatie, avšak pití něčeho říznějšího může vyprovokovat i pořádně říznou jízdu. S popíjením se totiž rády pojí také zvýšená agresivita, přehnané sebevědomí a přeceňování svých schopností. Skutečnost je přitom přesně opačná: zhoršují se schopnost reagovat i periferní vidění.

Omezené vnímání, útlum a opožděné reakce jsou pak příznačné pro takzvaný zbytkový alkohol. Pijáci za volantem totiž nejsou nebezpeční sobě i okolí jen bezprostředně po konzumaci, ale i s odstupem. Až do chvíle, dokud zcela nevystřízliví – a nejsou navíc po oslavě odpočatí.

Ilustrační foto
Opilá řidička Smartem zlikvidovala dvě auta před sebou
Ilustrační foto.
Pozor na srážky se zvěří. Nehody z roku na rok přibyly