Devět dětí je hospitalizováno v Motole. Nehoda se stala ve směru na Prahu mezi Sulcem a Panenským Týncem na hranici Lounska a Kladenska. Na místě zasahovalo mnoho záchranářů, hasičů i policistů, jelikož se nehoda stala nejen na pomezí okresů, ale i dvou krajů, byli povoláni kolegové hned z několika měst.

Autobus dostal kolem osmé hodiny na namrzlé vozovce zřejmě smyk. Stalo se to na konci čtyřproudového obchvatu Sulce. Autobus přerazil silniční radar, dále ještě stromy u cesty a skončil na boku mimo komunikaci.

Autobus, vezl školáky z prvního stupně. Jednalo se o žáky ze Základní a mateřské školy Vejprty, kteří se v rámci výletu jeli podívat na Pražský hrad.

Na místo se okamžitě sjely všechny záchranné složky ze Středočeského a Ústeckého kraje. Zraněné děti a dospělé rozvážely sanitky do nemocnic v Motole, Slaném, Žatci, Rakovníku, Mostě, Litoměřicích a v Kladně. Kolegové si od nás vyžádali na výpomoc šest posádek," potvrdila mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová.

Rozsah zranění

„Záchranáři ošetřili celkem třináct pacientů. Nejvážněji zraněné osobě byla poskytnuta intenzivní péče včetně zajištění dýchacích cest a pacientka byla připojena na umělou plicní ventilaci.

Následně byla transportována na dětský urgentní příjem do motolské nemocnice. Dalším dvanácti osobám byla ošetřena zranění lehčího charakteru. Poté bylo šest zraněných přepraveno do nemocnice ve Slaném, tři do kladenské a tři do rakovnické nemocnice," doplnila mluvčí Petra Effenbergerová.
Příjem nových pacientů Kladenskému deníku potvrdil také mluvčí Oblastní nemocnice Kladno Lukáš Gibiec: „Jedná se o tři pacienty. Jeden má středně těžké poradění a dva lehčí."

Hasičský autobus z Loun odvezl sedmnáct dětí do motolské nemocnice na pozorování. některé ve špitále zůstaly. Přímo na místě se k nehodě vyjádřil David Kolář, velitel zásahu slánských hasičů. „V autobuse cestovalo 41 dětí a čtyři dospělí. Čtyři děti byly vážně zraněny a k tomu další tři dospělí, zbytek poranění jsou přes ta méně vážná až po lehká, " řekl David Kolář.

Krátce před 10.30 hodinou začal havarovaný autobus vyprošťovat jeřáb. Jednalo se o autobus Dopravního podniku měst Chomutova a Jirkova, který však měla pronajatý dopravní společnost z Jirkova. Její jednatel Pavel Šams Deníku potvrdil, že vezli děti z vejprtské základní školy na výlet do Prahy.

Sám vyrazil na místo okamžitě poté, co se o nehodě dozvěděl. „Především jsem chtěl zjistit, jak jsou na tom cestující, hlavně děti," uvedl. Řidič autobusu je podle slov jednatele společnosti prý zkušený, spolehlivý a bezproblémový. Hospitalizován je ve Slaném. „Jsem v kontaktu se školou i manželkou řidiče. Je to neštěstí, víc se k tomu v tuto chvíli dodat nedá," dodal Pavel Šams.

Ředitel školy ve Vejprtech i jeho zástupkyně rovněž na místo nehody neprodleně odjeli," řekla pracovnice školy. K události dodala, že současně obvolávali i jednotlivé rodiče dětí, aby měli všichni aktuální zprávy o svých potomcích.

Na místě nehody zasahovalo včera celkem osm posádek Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje. „Vyhlásili jsme mimořádnou událost s hromadným postižením zdraví. Kvůli nepřízni počasí nemohl vzlétnout vrtulník ze základny v Ústí nad Labem," řekl ČTK Voleník.

Na pomoc přijeli i záchranáři z Prahy. Mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová řekla, že záchranná služba vyslala k nehodě vůz ATEGO, který pojme až osm lidí a může poskytnout také tepelný komfort a zázemí. „Dvě děti už jsou v Motole, jde o středně těžká až těžší zranění. Další jsou na cestě, mělo by jít o lehčí zranění," uvedla ve středu dopoledne Pavlína Danková, tisková mluvčí Fakultní nemocnice v Praze Motole.

Rodičům dětí, kteří postupně přijížděli k místu nehody, byla poskytnuta profesionální psychologická pomoc.

V úseku, kde se havárie autobusu stala, byla od rána mlha a silně namrzlá vozovka. Ve středu  se zde, patrně i kvůli tomu, stalo hned dalších několik menších nehod. Jen za dopoledne jich Kladenský deník napočítal celkem pět.

Policisté následně odkláněli dopravu z místa události několik hodin, než byl autobus vyzvednut těžkou technikou, byl provoz na I/7 zastavený v obou směrech. Řidiči proto volili objízdné trasy přes přilehlé obce.