Rozhodně to není veselé čtení, realita je ovšem taková. Přibližně od každé šesté nehody viník ujede; navzdory tvrdým postihům. Vyplývá to ze statistiky za rok 2018, kterou zpracovalo Centrum dopravního výzkumu. Ta ukazuje, že v loňském roce ujeli viníci od 17 872 nehod v celé České republice, to znamená více jak 17 procent.

„Ačkoli drtivá většina nehod, kdy viník z místa ujel, byla jen s hmotnou škodou, bylo při těchto nehodách v uplynulém roce usmrceno 10 osob, těžce zraněno 45 osob a lehce zraněno dalších 614 osob. V průměru tak každý týden odjel viník od nehody s fatálními následky na životech a zdraví,“ uvedl Jindřich Frič, ředitel Centra dopravního výzkumu.

Tragický střet auta s vlakem v Černožicích nepřežily čtyři osoby.
Nehod je moc. Železniční přejezdy na silnicích I. třídy dostanou závory

Důvodů, proč někteří řidiči z místa nehody prchají, tak může být několik. Podle Miroslava Polácha, který působí jako středočeský koordinátor BESIP, jde o strach a obavy, co je čeká. „Většinou to jsou řidiči, co už mají několik bodů, nebo před jízdou požili alkohol, či psychotropní látky,“ poznamenal.

Potom mají obavu, že se na to přijde; a bude problém. „Někteří mohou zazmatkovat, případně si nevšimnou, že o něco škrtli, ale to je minimum. Většinou jde o strach z následného řešení nehody,“ popsal.

Někteří řidiči se potom přihlásí, že od nehody ujeli. „To může být ale účelovka, že se už nepřijde na to, jestli byli, nebo nebyli podnapilí,“ dodal Miroslav Polách.

Ujetí od nehody berou policisté vážně
Podle odborníků mohou řidiči ujet od nehody z několika důvodů: vyhýbají se oplétačkám se zákonem, pokud jeli opilí, nebo požili psychotropní látky. Případně se ale mohou i leknout a zpanikařit, případně si nehody nemusejí vůbec všimnout.

Pokud ujedete od nehody, hrozí vám sedm trestných bodů, pokuta až pět tisíc korun, možný je i zákaz řízení až na půl roku. V loňském roce ujelo od nehody 17 872 viníků, to znamená více jak 17 procent případů.

Policejní statistiky ale neevidují počet nehod, od kterých viník ujel, řekl Pavel Truxa, tiskový mluvčí středočeské policie. „Takové případy se občas dějí, je to jeden ze závažných přestupků,“ řekl. Podle něj příčin může být více a shodují se s názorem koordinátora BESIPu. „Člověk se lekne, může se stát, že o tom ani neví, nebo řídil pod vlivem alkoholu a chce se vyhnout trestnímu stíhání,“ podotkl.

Na postihy, pokud řidič ujede od dopravní nehody, pochopitelně zákony pamatují. Vedle pokuty a hrozby zákazu řízení může viník „dostat“ sedm trestných bodů. „Vnímáme to jako jeden z nejzávažnějších přestupků, na místě může být udělena pokuta do 5 tisíc korun, může se udělit i zákaz činnosti na jeden až šest měsíců,“ vysvětlil Pavel Truxa, tiskový mluvčí středočeské policie.

Řidiči by si podle Centra dopravního výzkumu měli uvědomit, že jejich primární povinností je poskytnout první pomoc účastníkům dopravních nehod. Dokáží tak v řadě případů zachránit lidský život, případně zmírnit následky zranění, eventuálně mohou zavolat lékařskou pomoc.

Dopravní nehody za první pololetí roku 2019
Podle dílčích statistických údajů pro rok 2019 dopravní policisté v období od 1. ledna do 30. června šetřili celkem 7 757 dopravních nehod, z toho 919 v úsecích dálniční sítě. V souvislosti s dopravními nehodami na území Středočeského kraje došlo k úmrtí 37 osob, z toho jich 6 bylo motocyklistů, 3 cyklisté, 5 chodců a 8 spolujezdců. Dalších 1 630 lidí bylo zraněno, z toho 166 těžce. Hmotná škoda při těchto dopravních nehodách dosáhla částky 538 660 800 Kč.

Zdroj: Policie ČR

Ilustrační foto.
Úrazům na kole může zabránit i vhodné plánování trasy