ANKETA BYLA UKONČENA

Zatímco v nedávném sociologickém průzkumu na Slovensku překvapivě velká část dotázaných přála vítězství ve válce Rusku, u čtenářů Deníku je to naopak. Více než dvě třetiny respondentů ankety (konkrétně 68 procent) přejí ve válce vítězství Ukrajině.

„Zhruba každý pátý, tedy asi dvacet procent, přeje vítězství Rusku a dalších zhruba 12 procent v anketě uvedlo, že na to nemají jasný názor nebo neví, kdo má válku vyhrát,“ poznamenal šéfredaktor Deníku Roman Gallo. Anketa není sociologickým průzkumem, ale dotazníkem.

Lidé v ukrajinském Doněcku se radují z připojení Doněcké lidové republiky k Rusku 30. září 2022.
Nemůžeme mlčet. Devět prezidentů včetně Zemana odmítlo ruskou agresi

Deník dotazník vytvořil, aby zjistil, jak válečný konflikt vnímají čtenáři. Nejde přitom o klasický sociologický průzkum, ale anketu, která má ukázat názory velkého vzorku čtenářů Deníku. „S odstupem víc než půl roku od začátku války, kdy drtivá většina Čechů fandila Ukrajině, stále hlasitěji zaznívají hlasy, že vládce Kremlu není jediným, či hlavním viníkem.

Spolu s rostoucími cenami plynu, elektřiny a řady dalších položek rodinných rozpočtů, narůstají i pochybnosti části veřejnosti o našem postoji k válce za humny,“ vysvětlil Gallo, proč redakce chce znát názor čtenářů.

Anketa pokračuje ještě celý tento týden a lze ji vyplnit až do neděle. „Budeme velmi vděčni, když anketu, která se věnuje našemu vztahu k hrozivému konfliktu na východě, vyplní i ti, kteří ještě neměli možnost nebo se k nim informace o ní nedostala,“ doplnil Gallo. Na odpovědi v redakci čekáme do neděle 9. října. Už v dalším týdnu si na www.denik.cz i v tištěné verzi Deníku budete moci porovnat své reakce s těmi, které nám zašlou další respondenti.