Magazín VíkendMagazín VíkendZdroj: Deník

Úspěšná autorka
Bílá Voda. To je zatím nejhutnější kniha, jakou Kateřina Tučková, autorka románu Žítkovské bohyně, napsala. A také nejtěžší. Vrací se zde ke komunistickým zločinům padesátých let, konkrétně k tomu, jak režim zaútočil na řeholnice.

„Zdálo se mi podstatné upozornit na příběhy žen, které byly přehlédnuty, i na skutečnost, že v katolické církvi nemohou být svěceny na kněze. Ukazuje se totiž, že ženy v mezních situacích potřebují s ohledem na ryze ženské záležitosti specifickou službu, již by se lépe zhostily svěcené kněžky,“ říká spisovatelka v rozhovoru pro magazín Víkend.

Češi frčí v umění
Hrozba extrémní inflace a znehodnocení úspor loni řadu Čechů přivedlo k razantnímu rozhodnutí a část svého majetku převedla do umění. Za umělecká díla se tak v Česku utratilo rekordních 1,46 miliardy korun. Rekordmankou se stala tajemná malířka Toyen.

Má umění skutečně hodnotu? A blíží se doba, kdy se na české aukci prodá obraz za magických 100 milionů korun? Poradíme, jak správně investovat do umění a že to jde i s malými částkami.

Proč ženy berou méně?
V další části seriálu o udržitelném podnikání se podíváme na společenský rozměr zaměstnanecké politiky. 16,4 procent, to je stále průměrný rozdíl mezi mzdami mužů a žen za stejnou práci. Je na čase to změnit.