„Po zvážení současné situace s koronavirem jsme se rozhodli od pátku 13. března přerušit všechny soutěže FIBA. Jde nám o ochranu zdraví hráčů, trenérů, rozhodčích a fanoušků,“ uvedla FIBA ve svém prohlášení s tím, že bude situaci monitorovat na každodenní bázi a poté rozhodne o tom, zda budou moci soutěže opět pokračovat.

Online reportáž

Nymburk je momentálně nejlepším týmem soutěže, když vyhrál základní skupinu s nejlepší bilancí ze všech klubů a jasně vyhrál i obě osmifinálová utkání s Teksüt Bandirma. Zajistil si tak historicky první postup do čtvrtfinále, kde se má utkat v sérii na dvě vítězství s řeckým AEK Atény. Série měla začít 24. nebo 25. března v Praze, ovšem nyní není jasné, kdy a zda vůbec série začne.

„Velmi nás daná situace mrzí vzhledem k tomu, jak dobře v této sezoně hrajeme. Pevně doufáme, že se soutěž obnoví co nejdříve a budeme se moc pokračovat tam, kde se sezona Ligy mistrů přerušila,“ řekl výkonný ředitel nymburského klubu Ondřej Šimeček.

Český premiér Andrej Babiš
Česko vyhlásilo nouzový stav. Vláda omezila provoz restaurací po 20. hodině

„Víme, že FIBA a vedení Ligy mistrů dělali vše pro to, aby soutěž mohla pokračovat, ale v současné situaci, kdy týmy nejsou schopny garantovat uspořádání zápasů a cestování na ně, tak to bylo nejrozumnější možné řešení,“ dodal.

Kvůli nařízení vlády mimo jiné ve středu nemohly své utkání Evropské ligy odehrát basketbalistky ZVVZ USK Praha proti Schiu z Itálie, kde je epidemie nyní nejhorší. Problémy byly i v Lize mistrů při utkání Burgosu a Sassari, které se však nakonec odehrálo. Problémy s tím, že by hráči v případě návratu z utkání na hřištích soupeřů museli do karantény, mají i další země.

„Není to primárně založené na potížích, které byly se zápasy s italskými soupeři, ale je to kvůli omezením, které jednotlivé státy daly na pořádání akcí a na přístup cizinců. není to jen o tom, že by se hrálo bez diváků, ale už jen cestování na zápasy by byl velký problém,“ doplnil Šimeček.

Svou soutěž mimo jiné přerušila i zámořská NBA a to v důsledku toho, že jeden z hráčů byl pozitivně testován na koronavirus. Tam by přestávka měla podle agentury AP trvat nejméně dva týdny.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník

David Šváb

PODPIS SMLOUVY. Pavel Horváth se stal novým trenérem Příbrami. Smlouvu podepsal po boku ředitele klubu Jana Starky.
Senzace! Pavel Horváth bude premiérově trénovat na prvoligové scéně