„Výš řadím to deváté místo z Evropy. V chorvatském Záhřebu, kde se konal šampionát střední Evropy, přece jen nebylo tak dobré obsazení. Turnaj byl dost pozdě vypsán a ne každý přijel. Za úspěch to ale samozřejmě beru," říká Jakub, který celou letošní sezonu odehrál s rokycanským Jakubem Válou.

Téměř shoda jmen – řeknete si možná. A trochu i shoda charakterů. Až je to možná někdy na škodu, protože jsou oba spíš klidné povahy a máloco je rozčílí. Nicméně i to může být výhodou, dokáží se totiž výborně soustředit a jen tak je něco nerozhodí. „Dohromady nás dali trenéři a částečně i rodiče. S Kubou se známe dlouho, už ze žákovských kategorií a chtěli jsme spolu hrát. Oba jsme ale introverti, na nějaké velké hecování na kurtu to není," usmívá se Gála.

Ten se na kurtu vlastně narodil. Bydlí totiž na náměstíčku v kladenském Rozdělově přímo u venkovního volejbalového areálu, který tady stojí snad od nepaměti. Ne náhodou stojí v čele klubu Vavřinec Kladno jeho otec Jan a maminka Pavla. A ne náhodou Jakubova starší sestra Eliška patří mezi největší talenty českého beachvolejbalu. Má bronz z ME do 22 let a na mistrovství světa do 23 let obsadila skvělou čtvrtou příčku.

Jakub tedy snad ani jinou cestou jít nemohl. „Dělal jsem i atletiku, ale vyhrál volejbal. Hraji i šestkový za ČZU Praha, ale přednost má beach, mám k němu blíž. Stejně jako celá rodina," nezakrývá.

Ale také v šestkovém volejbalu patří Gála mezi talentované české hráče. Z ČZU teď administrativně přejde do Hradce Králové, kde bude hrát extraligu kadetů. Klidně to může dotáhnout do extraligy. „Těžko říci, u mě asi opravdu vyhraje specializace na beachvolejbal. Snem je dostat se na nějaké velké evropské turnaje, nejbližším cílem pak uspět na evropském šampionátu do dvaceti let," plánuje si.

Cíle jsou vysoké, ale odhodlání také. Odhodlání udělat moc a moc věcí navíc. Chcete důkaz? Sjednat si rozhovor s Jakubem není vůbec snadné, trvalo týden, než jsme ho dohonili ve chvíli krátkého volna. Student kladenského gymnázia rovnou ze školy odjíždí do Prahy na volejbalový trénink. Doma je po deváté večer a teprve pak zbývá čas na učení. Jeden den v týdnu, když nejede do Prahy, si dopřává „volno", to si jde zaběhat, posilovat nebo zatrénovat na kole. „Někdy to je náročné, ale zvládnout to jde," mávne rukou a je cítit, že má před sebou cíl, za kterým jde.

Důležitá je i podpora rodičů a sestry. „Podporují mě hodně. Kdo je přísnější, to se nedá říci, jestli vůbec nějaká přísnost je. A ségra? Je o šest let starší, takže mě samozřejmě trochu popichuje, ale zároveň hodně naučí. Už dost dokázala a přiblížit se tomu bude těžké," dodal bronzový medailista z letošních MČR do 18, 20 i 22 let, kterému dávají občas hodiny i bývalý český reprezentant Milan Hadrava nebo špičkový český beachvolejbalista Martin David.