Překonávat vysoké překážky, běh s těžkým břemenem, plazení vodou, ale i přelézání automobilu, to všechno čekalo i na nejmenší pětileté caparty na startu. Nebyl to pochopitelně klasický Spartan Race, kde dospělí skousnou mnohem větší protivenství včetně bahnitých slojí. Nicméně i děti si svoje užily, parta pořadatelů z Kladna měla vše zorganizováno výborně. Přijela dokonce i televize, dětský kanál Déčko v nadcházejících dnech odvysílá z kladenské akce reportáž.

„Máme už nějaké zkušenosti z loňska, ale letos jsme do toho šli poprvé pod vlastní značkou," vysvětlila viceprezidentka kladenského sdružení OCRA (Only The Weak Cheat) Veronika Šimáčková, která závodům velela s prezidentem Martinem Čížkem.

V podzemních garážích si děti vyzkoušely překážky, které pro mnohé byly úplnou novinkou. Přeskočit vysokou překážku z pneumatik, přeručkovat dva metry, nebo vynést slušně velký dřevěný špalek do dvacetimetrového kopce, to leckdo zvládl v pohodě. Ale pochopitelně se našlo i dost těch, kteří úkol prostě splnit nezvládli. V tu chvíli přichází při Spartan Race penalizace – angličáky – dřep, klik a výskok. A deset takových dá pěkně zabrat.

Někteří měli pochopitelně výhodu, s Martinem Čížkem a Veronikou Šimáčkovou se připravují v klubu. „Před rokem a půl jsme se dohodli s Martinem, že založíme dětskou tréninkovou skupinu Spartan Kids. Takové skupiny se rozjížděly po celé republice a my do toho šli také. A protože jsme potřebovali nějaký důvod, aby děti chodily na trénink a měly k tomu také nějaký závod, tak jsme ho loni na Valentýna uspořádali," vyprávěla Šimáčková.

Kladenská skupina je dál hodně aktivní a nezůstane prý jen v regionu. Už za sebou má podniky v Chebu, Praze nebo dokonce v Černé v Pošumaví. A myslí na další. Už samostatně, byť hlavně v začátcích sbírali zkušenosti od původních kladenských propagátorů Spartan Race, Alesie Rubachove a Tomáše Kučery. „Jsme kamarádi a v začátcích nás hodně podpořili," usmála se Veronika.

Pomohla jim rovněž společnost Kladno v mobilu, jejímž vlastníkem je rodina bývalého kladenského ligového hokejisty Michala Havla. I díky jejím kontaktům se akce nakonec neuskutečnila venku, ale právě v podzemních garážích, kde v mrazivé sobotě přece jen bylo docela příjemně. „Sháněli jsme venkovní prostory, ale jsme rádi, že jsme se dostali sem. Akce se povedla, za což děkujeme dětem, jejich rodičům a také našim partnerům," dodala Veronika Šimáčková.

My dodejme, že vítězi finálových závodů se ve svých kategoriích stali Thea Výdová, Vojta Kralovič a Petr Vačkář. Medaili si ale odnesl každý, kdo těžký závod s překážkami překonal. Patří jim uznání.

Vítězové kategorie 5-6 let 1. místo Thea Výdová 2. místo Adam Janďourek 3. místo Marek Andrle

Vítězové kategorie 7-9 let
1. místo Vojta Kralovič 2. místo Jan Vačkář 3. místo Štěpán Vlček

Vítězové kategorie 10–12 let
1. místo Petr Vačkář 2. místo Kačka Vlasatá 3. místo Filip Staněk