V rámci Kladna a okolí funguje už zhruba 20 středisek, 72 vyškolených trenérů a zapojených je téměř 1300 dětí! "A stále se rozrůstáme,“ říká již legendární kladenská trenérka a manažerka FISAF.cz Jitka Literová, která za svůj život „rozhýbala“ tisíce dětí.

Celonárodní projekt všeobecné sportovní přípravy Děti na startu (pod hlavičkou Českého svazu aerobiku a fitness Fisaf.cz) je věnovaný dětem ve věku 4 - 9 let. Jedná se o děti malé, velké, subtilní či s nadváhou, děti sportovně založené nebo naopak. Záměr zakladatelky projektu Jany Boučkové bylo a je u všech dětí probudit radost z pohybu.

A na Kladensku se to daří náramně! Jitka Literová spolu s Denisou Sládkovou (která je též Jitčinou sportovní odchovankyní) projekt uchopily s velkou vervou a v rámci republiky vytvořily zcela největší základnu Dětí na startu. A to začínaly s dvanácti dětmi!

„Pod hlavičkou našeho Sportklubu Kladno (klub založený 1992) startuje nyní již šestý ročník a momentálně se nejvíce potýkáme převážně s nedostatkem tělocvičen. Nemáme kde sportovat. Vytížení tělocvičen ve školách je veliké, jsou už často dlouhodobě zamluvené a je to pro nás velký problém. Máme třeba 40 až 45 dětí v hodině a k nim osm trenérů, ale ani to není ideální kombinace, protože děti čekají pak dlouho na pohyb. A já chci, aby vše fungovalo správně. Nechci mít dvacet tisíc dětí a aby cvičily špatně – to nejde," odmítá Literová.

Když podle ní děti správně sportují (správně se hýbají), tak se nepoškozují a vytvářejí si správné pohybové návyky. "Chceme zabránit rané specializaci na sportovní výkon. Chceme připravit děti správně. K tomuto cíli je potřeba mít vzdělané, kvalifikované a dobře odměněné trenéry, kteří s dětmi pracují. Základem je správné a odborné vedení dětí při tréninku – to je zásadní!" má jasno trenérka.

Cílem práce trenéra (u specializované přípravy) by mělo být dovést závodníky do dospělé kategorie. Nezřídka závodnicí ztrácejí motivaci již v juniorské kategorii. "Což není dobře. Mnohdy již mají také zdravotní komplikace.“

Podle Literové není problém do projektu zapojit vyškolené pedagogy, kteří pracují s dětmi přímo ve školách, a to i za pomoci odborných trenérů z různých sportovních klubů, kteří s Dětmi na startu aktivně a rádi spolupracují (tenis, badminton, aerobik, krasobruslení, … nově projevila zájem florbalová akademie a zapojuje se také atletika).

"Problémem jsou sportovní prostory a také finance. Více by se měl zapojit i stát a potažmo zdravotní pojišťovny (příspěvky na sportovní činnost, rehabilitace, …).“

Marek Maršoun z tenisové akademie (Tennis Academy Maršoun) Deníku o spolupráci se Sportklubem Kladno řekl: „Byl jsem osloven a k projektu přizván Jitkou Literovou. Naše spolupráce funguje už tři roky a výborně. Na kurzech se probírá s dětmi všestrannost a to je hodně důležité. My dětem ukazujeme možnosti našeho sportu, seznamujeme je vlastně s tím, že existuje více druhů sportu - rozšiřujeme jim obzory," vysvětlil Maršoun.

Různá střediska navštěvuje jeho akademie jednou týdně. V týmu má tři trenéry a ti se střídají. Chodí mezi děti dobrovolně, nejsou za to placeni. "Pro děti je to velké zpestření a obzvláště u sportů, kde se vyskytuje míč. To je pro ně vždy atraktivní a zajímavé. Za ty tři roky už se vícekrát stalo, že k nám na tenis přišly děti právě z tohoto projektu. Vyberou si i s rodiči sport, který se jim zalíbil a to je pro nás velkou odměnou. Vidím u nich (ve srovnání s malými dětmi, které k nám přijdou rovnou – bez všeobecné průpravy) lepší motoriku a plně souhlasím s myšlenkou vést děti v raném věku k více druhům pohybu. I u nás v akademii preferujeme jednou či dvakrát týdně obměnu jiného sportu. Nejsme zastánci stereotypu a rádi vedeme děti k všestrannosti. Nevidím v tomto projektu konkurenci - jak se občas lidé ze sportovní branže domnívají, ale opravdu pomoc. Určitě budeme pokračovat i nadále, jsme velice spokojeni a je krásné vidět, že děti z toho mají radost,“ dodal Marek Maršoun.

Děti cvičí buď přímo v mateřských školách, družinách nebo v kroužcích zřízených při školách jednou nebo dvakrát týdně.

Školní děti mají tuto aktivitu zcela zdarma (v rámci dotace, kterou Sportklub Kladno na činnost Dětí na startu dostává). Jediné děti, které platí kurzovné, jsou ty, které chodí na komerční hodiny.

Trenérka komerčních hodin Marie Valtrová přidává svou zkušenost z letošního příměstského tábora Léta kladenských dětí (SAMK Kladno), s kterým Sportklub Kladno již druhým rokem spolupracuje. „Byla jsem zcela nadšená, když některé z dětí, které přišly na příměstský tábor, začaly spontánně s nadšením volat „jupí, jéé, hurá … Děti na startu!“ - když zahlédly naše sportoviště. Děti měly vážně radost, těšily se, užily si to a my trenérky byly také šťastné, protože bylo vidět, že projekt opravdu mezi dětmi vešel ve známost a to úspěšně.“

V současné době bude Jitka Literová představovat projekt těm školám, které se ještě nezapojily. Rodiče, jejichž děti nastupují do škol a už Děti na startu navštěvovaly třeba ve školkách, mají totiž velký zájem umístit své dítě právě tam, kde se v této aktivitě pokračuje.

„Máme s jednotlivými středisky uzavřené dohody o spolupráci, pomáháme jim s externími trenéry, kterým proplácíme jejich práci, zařizujeme školení, informujeme o novinkách, zajišťujeme dodávky sportovního oblečení a pomůcek pro děti (notýsky, svačinové boxy, talířky. Velkou položku tvoří poskytování sportovních pomůcek, za které jsou školy obzvláště rády. V některých školách nemají základní vybavení – švihadla, míče, žíněnky. Mají na učebnice, ale nemají na vybavení tělocvičen. Snažíme se tak pomoct školám, které se do projektu zapojí, i s vybavením,“ vysvětluje Jitka Literová.

Petra Škodáková z Mateřské školy v Bělči projekt, který u nich běží od loňského roku, považuje za super nápad. „O projektu se mluvilo na poradě ředitelů a my do toho s paní ředitelkou šly. Je to všestranné, není to soutěžní formou, není tam rivalita. Děti se mohou setkat s různým sportovním nářadím, pomůckami a mohou si tak vyzkoušet spoustu věcí. My na tyto věci nemáme peníze, tak jsme velice rády, že nám Sportklub hodně zajišťuje a pomáhá. Děti jsou nadšené, rodiče spokojení! Máme maličkou školu - jednotřídku (19 dětí) a nemáme vlastní prostory ke cvičení. Velmi vstříc nám v tomto vyšel obecní úřad a využíváme zdarma sál kulturního domu. Do cvičení se zapojilo všech 19 dětí, ale v počtu, ve kterém ve školce jsme, se to nedá až tak dobře zvládnout. Nově se tedy budou těmto aktivitám věnovat pouze předškoláci, aby se naučili, co mají umět při vstupu do základní školy, zatímco maličké děti zůstanou ve třídě. Rodiče si dokonce nachází i odpolední komerční hodiny projektu a vozí děti tam.“

Lenka Pavlíková, Kateřina Čebišová, Lenka Košnářová ze Základní školy a Mateřské školy Kladno, Vodárenská 2116, jsou rovněž spokojené, projekt se jim na konferenci líbil hned po představení. "Zájem z řad dětí i rodičů byl značný hned od začátku a trvá pořád. Podporu od vedení školy máme velikou. Pan ředitel vidí v projektu opravdový smysl. Paní vychovatelky se doškolily, Sportklub Kladno nám nakoupil pomůcky - za což jsme velice rády a pomohl nám s rozjezdem. Děti už by nám ani nedovolily v tom nepokračovat. Chtějí to, baví je to! Ty malinké se chtějí hýbat a sáhnou si na nářadí jako kruhy či hrazda, ke kterým by jinak třeba ani nepřišly, a o kterém vědí, že s ním cvičí velké děti. I starší děti by tuto aktivitu braly, ale nevejdou se do rozvržených hodin. Kvůli velkému počtu dětí (aby neutrpěla kvalita a záměr cvičení) se musely hodiny rozdělit na dvě – začátečníci (první třída) a pokročilí (druhá a třetí třída). Je zde pořád prostor pro nové a nové semináře, nápady.“

Vychovatelka v družině na Základní škole Kladno, Amálská 2511, Ivana Havelková je u projektu od začátku. "Jitka Literová přišla do naší školy s tím, zda se nechceme také zapojit. Nadchlo nás to, líbilo se mi to moc a paní ředitelka s tím plně souhlasila. Aktivity probíhají v rámci družiny zadarmo a to dvakrát v týdnu vždy jednu hodinu. Hlásí se padesát i více dětí. Nemáme problém s tělocvičnami, vybavení je skoro všechno od Dětí na startu. Docházely k nám zkušené trenérky a pomáhaly. Oceňuji pestrost, nápady, inspirativní semináře – je to úžasné a má to smysl. Přidávám i své vlastní nápady, které musí být, aby cvičení dětem nezevšednělo. Nikdo s ničím takovým předtím nepřišel. Některé malé děti už znají toto cvičení z předškoláků, takže chodí třeba i v tričkách, která mají ještě z dob, když byly právě předškoláky. Naplňuje mě to.“

A Jitka Literová představuje další posun Dětí na startu: „Ze strany rodičů starších dětí, které už by věkově měly z projektu odcházet a které už vnímají sport jako součást svého běžného života, a přitom nechtějí mít vrcholového sportovce, je veliká poptávka na další kurzy. Proto nově otevíráme pro starší děti 9 až 11 let „SPORTOVNÍ VŠESTRANNOST“ (v rámci SPORTMÁNIE - navazující projekt pro Děti na startu).“

A nemůže chybět ani názor samotných rodičů: "Na Děti na startu jsem svého syna Matěje přihlásila na popud mé tehdejší kamarádky, která objevila reklamu na facebooku. Od prvních chvil mi tento kroužek připadal opravdu skvělý, obdivovala jsem hlavně neutuchající dobrou náladu a skvělou péči trenérek a pak se mi také líbila spokojenost synka. Na Děti na startu letos nastupuje, pokud mě hlava neplete, již popáté a sám chtěl ještě pokračovat, i když je mu už skoro 9 let a mohl by chodit už na nějaký jiný specializovaný sportovní kroužek. Zkrátka to tam má moc rád. Vstřícnost a ochota trenérek a jejich neustále skvělá nálada to je něco strašně moc vzácného pro dnešní uspěchanou dobu. Na roky strávených na tomto kroužku bude jistě Matěj jednou vzpomínat a já též. Nenechám si ujít žádnou hodinu pro rodiče a moc se mi to líbí. Chtěla bych trenérkám za vše poděkovat, jsou to andělé bez křídel,“ uvedla na adresu smysluplného projektu Tereza Schneiderová.

Blanka Fraňková, trenérka komerčních hodin, zase popsala, jak ona dospěla k trénování a vedení dětí: „Moje dcera ve třech letech začala navštěvovat právě komerční cvičení. Moc se nám to líbilo, řekla jsem o tom kolegyni Kateřině Pozdechové a ona tam přivedla svého syna. No a pak už bylo blízko k tomu, že jsme si s Katkou samy mohly pod Sportklubem Kladno udělat trenérský kurz a mohly jsme začít tento projekt šířit a realizovat dál pod Kouzelnou školou. Od loňského roku máme pronajaté prostory ve škole, kde učím. Z řad rodičů je vyšší zájem, ale bohužel už není volná tělocvična.“

„Má to smysl - obrovský smysl!“ Vyjadřuje svůj přímý názor Šárka Eisová ze střediska v Základní škole Kladno, C. Boudy 1188, kde projekt zaštiťují v rámci školní družiny již od jeho samotného počátku. „Primárně nabízíme tuto aktivitu rodičům všech prvňáčků, kteří družinu navštěvují, a poté těm starším dětem. Zájem ze strany dětí a rodičů je vyšší, než co jsme schopni zajistit. Chuť je, vyškolit trenérky či vychovatelky není problém, v tom nám strašně moc pomáhá aktivita a vstřícnost paní Jitky Literové, která pro nás projekt vlastně „objevila“, ale chybí prostorová kapacita, což je veliký problém školních tělocvičen. Za svoji dlouhodobou kariéru ve školství (tělesná výchova) jsem se v rámci pohybových aktivit a sportování dětí ještě nesetkala s tak smysluplným projektem, jako jsou právě Děti na startu. Oceňuji seznamování dětí s pohybem zdravým a prospěšným, jejich motivovanost, důraz na sportovní všestrannost, nesoutěžní prostředí, využití prováděných aktivit pro všechny typy dětí - zdatné by mělo být totiž i obézní či nešikovné dítě a také takové, které třeba nemá jinde než v tomto prostředí, například z důvodu rodinné situace, možnost zkusit si pohybové aktivity s náčiním, pomůckami, na nářadí. Ze všeho nejsmysluplnější je dbát, a to DNS naprosto naplňují, na zdravotně orientovanou zdatnost! Profesně mě to nabilo novou neuvěřitelnou energií. O spoustě věcí, co by se mělo udělat, se totiž ve školství často mluví, ale máloco se pak ve skutečnosti realizuje. Děti to chytlo! Chtějí pokračovat i ty starší, ale my nemáme kde - nejsou volné prostory. Chybí hřiště, na opravu a modernizaci tělocvičen nejsou peníze. Sportovní pomůcky jsou nedostatečné. Jsme proto moc rádi, že v rámci spolupráce se Sportklubem Kladno používáme jejich pomůcky – navíc je nemusíme uskladňovat, vést v inventáři a ač se to nezdá, tak to jsou všechno věci, které nám opravdu hodně pomohou a usnadní naši práci. Z profesní komunity mě oslovují v rámci republiky kolegové a ptají se na tuto aktivitu, projevují o projekt zájem a ptají se nás na naše zkušenosti. Velikou oporou je nám také naše paní ředitelka Ing. Zuzana Chvojková. To ona podpořila projekt při jeho vzniku, umožnila nám nechat (na náklady Sportklubu) vyškolit vychovatelky z družiny, které mají tuto aktivitu v rámci svého úvazku. Celé věci plně věřila a „šla“ do toho. Zajímavé a potěšující také je, že mezi vyškolenými externími trenérkami (opět zajištěno ze strany Sportklubu Kladno), které nám pomáhají, mám své bývalé žákyně. Vrací se k nám a vedou nám tady malé děti. Plně nás na škole v oblasti pohybových aktivit podporuje i Spolek rodičů desítka, protože chápe jejich potřebnost a rodiče sami tyto aktivity ve škole pro děti vyhledávají a jsou za ně velmi vděční. Na hodinách Dětí na startu máme pod dozorem na jednom stanovišti zhruba osm dětí. Ideální by byl ovšem počet nižší – třeba šest dětí na jedno stanoviště. Malé děti totiž nevydrží dlouho čekat, než na ně znovu přijde řada. A pak právě třeba pochopíte, že v rámci hodiny tělocviku, kdy má jedna osoba na starost 30 dětí, nemůžou děti dostat to, co by bylo zapotřebí.“

„Dále také navazujeme spolupráci s Centrem pohybové medicíny Pavla Koláře,“ přidává další podstatnou informaci Jitka Literová.

Sportklub Kladno bude v rámci své činnosti v návaznosti na projekt Děti na startu organizovat kompenzační cvičení pro sportující děti a mládež - skupinová cvičení FIT KID Sport (cílová skupina 8 -15 let), který je vytvořen na základě principů Dynamické neuromuskulární stabilizace profesora Koláře. Cílem tohoto cvičení je naučit sportovce správné pohybové a dechové stereotypy potřebné pro daný sport a tím zaručit bezproblémový tělesný vývoj a předcházet zdravotním problémům z přetížení. Právě u dětí a mládeže se následky sportovního přetížení projevují bolestmi pohybového aparátu, zhoršením výkonu a nezřídka i předčasným ukončením sportovní kariéry.

„To tady chceme zrealizovat! V listopadu proběhne úvodní workshop pro trenéry (organizuje Fisaf.cz), kterého se samozřejmě zúčastní i naše trenérky ze Sportklubu Kladno. Kurz je již nyní zcela plně obsazen a my se na rozvoj i výsledky tohoto dalšího počinu už teď velice těšíme,“ zakončila Jitka Literová.

Jitka ŠVIHÁLKOVÁ