Těšit se můžete na ukázky dovednosti řidičů nákladních vozidel, jezdících v terénu a rozdělených do několika kategorií. V závodech uvidíte speciálně upravené vozy různých značek. Závodníci mají vždy za úkol projet vyznačenou sekci bez dotyku označených branek a navíc v daném časovém rozhraní.

Často jsou závodní vozy opravdu na hraně a nezřídka dochází k jejich převrácení. To je také jedním z důvodů, proč být u toho, byť jako divák.

Na startu nové sezony diváci uvidí nejenom stálé “trialisty“, ale i všechny loňské mistry ČR a mnoho nováčků, kteří si stihli koupit již hotové auto, a nebo si postavili nové.

Mistrovství ČR v Truck trialu se skládá letos z pěti závodů, z nichž ty další se pojedou například v Kunštátu na Blanensku, Stráži pod Ralskem, Jihlavě a v dalších lokalitách.

Některé závody budou obohaceny o účast posádek trialového klub v Německu. Veškeré termíny závodů, novinky, loňské výsledky a fotogalerie najdete na stránkách www.trucktrial.cz.

Sobotní program začne už v 7:00 hodin přejímkou vozidel, v 10:00 závody oficiálně začnou. Skončí v 18:00, kdy přijde na řadu vyhlášení a po něm diskotéka s jedním z pořadatelů Karlem Fialou od 21:00 hodin.

V neděli se začne v 8:45, končí se v 17 hodin.

A co je vlastně trucktrial?

Je to sport, který je o jezdeckém umění, o tom jak překonat zdánlivě nepřekonatelné. Na všech závodech se projíždí abnormálně těžký terén, někdy i uměle vytvořený. Není to o tom pouze zdolat prudký svah, je to o tom se v tomto terénu orientovat a projet stanovenou sekci a umístěné branky i za cenu, že nevíte, zda zákony o zemské přitažlivosti budou platit, nebo jej posunete o něco dál. Pokud to nevyjde, poperete se s těmito zákony příště znovu. Otázku, zda se v sekci, kde je plno bahna i vody „utopíte“, nebo úspěšně projedete, si většinou závodníci pokládají až po závodě. Pro toho, kdo projede, je to otázka zcela jasná, pro toho, kdo neprojede, je to výzva, jak takové náročné úseky pokořit příště. Protože hranice, o které si člověk myslí, že je nepřekonatelná, je ve skutečnosti mnohem, mnohem dál. Nic pro slabé nátury. Je to sport pro opravdu silné jedince.

Soutěž probíhá v sedmi kategoriích.