Z extraligových celků se pak na Kocourku představí Alpiq Kladno, Ústí nad Labem, či loňský vítěz turnaje Kovo Praha. Ze Slovenska přicestují do Středních Čech tradiční výběry z Bratislavy – Slovan a Ružinov. Spolu s domácími pak budou na turnaji druhou nejvyšší soutěž v Česku reprezentovat Dobřany.

Devátý ročník turnaje O pohár města Nového Strašecí startuje v pátek 19. srpna úvodními zápasy ve skupinách a končí v neděli 21. srpna finálovým duelem.

Jisté je, že Kocourek arénu zaplní nejlepší hokejbalisté v republice. Není pochyb o tom, že právě účast seniorské reprezentace bude největším tahákem. Reprezentace využije víkend plný zápasů k přípravě na mistrovství světa, které se koná příští rok v červnu v Pardubicích.

„Tenhle turnaj je pro přípravu národního týmu ideální, model se nám už osvědčil v minulosti. Ale nominaci určím až po soustředění reprezentace v Kladně," uvedl pro deník Drahomír Kadlec.

Fanouškům domácího celku se naskytne možnost po dvou letech sledovat konfrontaci jejich oblíbenců s nejlepšími hráči v republice. Pro připomenutí: v roce 2012 schytali Bubáci dvakrát totožný debakl 0:11. Jednou ve skupině, ve druhém případě pak v semifinále. V roce 2014 se domácí s reprezentačním výběrem setkali taktéž ve skupině A a prohra 0:7 je definitivně odsoudila k boji o sedmé místo. Reprezentace přijede na Kocourek v roli nejžhavějšího aspiranta na titul. Dosáhne při své třetí účasti třetího triumfu?

Nejúspěšnějším celkem v historii turnaje však stále zůstává Alpiq Kladno. Letošní vicemistr extraligy, kterému se nepodařilo získat zlatý hattrick, i letos přijal pozvánku pořadatelů. Kladenští budou pokukovat po čtvrtém triumfu, naposledy se jim turnaj podařilo vyhrát v roce 2013. Kvůli Kadlecově angažmá u reprezentace je tentokrát povede asistent Milan maršner.
Extraligu pak budou na turnaji reprezentovat dále Kovo Praha (obhájce titulu) a Ústí nad Labem.

I letos má turnaj přívlastek mezinárodní. Pozvánku totiž přijaly dva slovenské výběry. Jedná se o Leaders Ružinov Bratislava, který působí ve slovenské extralize a Slovan Bratislava, jenž hraje druhou nejvyšší soutěž. Z druhé nejvyšší české soutěže do Strašecí zavítají po roční pauze Dobřany.

Domácí celek byl vítězství nejblíže v roce 2010, kde nestačil ve finále právě na Dobřany. Od té doby posbíral jedno páté, dvě čtvrtá, jedno sedmé a jedno šesté umístění.

V republice byste jen těžko hledali podobný hokejbalový turnaj. Svým obsazením se Kocourku vyrovná asi jen každoroční mezinárodní klání v Plzni. Ale v jednom má Nové Strašecí prim – a tím je areál Na Kocourku. Místo, které už zažilo mnoho hokejbalových bitev. Všichni budou turnaj brát jako přípravu na sezonu, mladíci se budou chtít představit koučům a turnaj je k tomu ideální příležitostí.

Kladno vyhrálo strašecký turnaj třikrát, jednou pod hlavičkou KEBu, pak jako Alpiq. Na pamětní desce jsou ale vyryty i další elitní celky jako zaniklá kladenská Habešovna, někdejší mistr extraligy. Pohár si odvezly v roce 2010 i Dobřany. V letech 2012 a 2014 to pak byli nejlepší hokejbalisté v republice – česká reprezentace pod vedením Drahomíra Kadlece. Minulý ročník pak ovládlo pražské Kovo, které ve finále udolalo Rakovník až po samostatných nájezdech.

Kdo se zařadí do společnosti šesti dosavadních vítězů?

Ondřej DUCHOŇ, Rudolf MUZIKA