Pohár má jedenáct zastavení, přičemž ve Slaném se pojede jeho osmá část. Pouze tři, včetně slánského podniku, nesou punc mezinárodní elitní kategorie C1.

„Hlavní závod slibuje dramatickou a atraktivní podívanou. Startovní listina je totiž nabitá zvučnými jmény, nebudou chybět zahraniční účastníci, ani téměř kompletní česká špička," uvedl ředitel závodu a velký propagátor cyklokrosu, Slaňák Karel Svoboda.

Trošku zalitoval, že předpověď počasí předpokládá nefalšované cyklokrosové počasí. Slibovaný déšť totiž v první řadě zkomplikuje práci pořadatelům, kteří o víkendu vytýčili trať, na které, oproti loňsku přibyly na doporučení reprezentačního trenéra Petra Dlaska schody.

Do konečného pořadí bude chtít zcela jistě promluvit naše současná česká jednička Michael Boroš. Formu mají i Tomáš Paprstka a Jan Nesvadba. Chybět bude pouze nemocný Jakub Skála a Adam Ťoupalík, který byl svoji stájí povolaný ladit formu na Mallorcu.

Ze zahraničních účastníků bude patřit k favoritům obhájce loňského vítězství Němec Marcel Meisen, ale i Belgičané Diether a Hendrik Sweekovi, Wietse Bosmans, Nizozemec David van der Poel, Francouz Steve Chainel, Poláci Mariuzs Gil a Marek Konwa nebo Slovák Martin Haring.

Ve středu bude na plochodrážním stadionu rušno už od rána, mimo jiné budou organizátoři instalovat reklamy a časomíru.
Hlavní závod budou přenášet přímým přenosem kamery České televize.

Program: 9.45 – kadetky a žákyně. 10:25 – starší a mladší žáci. 11:10 – kadeti. 12:00 – junioři. 13:00 – ženy Elite + do 23 let, C1. 14:30 hodin – muži Elite a U23, C1.