Dvojnásobný mistr Evropy na stovce a svého času velký vyzyvatel fenomenálního Usaina Bolta dokázal jako jediný sprinter bílé pleti čelit přesile americko-karibských rychlíků.

Rodák z Annecy má ve sbírce dva olympijské bronzy. Štafetový z Londýna a v Riu de Janeiru se prosadil na dvoustovce.

Loni Matěj Krsek (vlevo) v Kladně při závodě na 200 metrů Pavla Masláka porazil.
Maslák poběží na Kladno hází. Na čtyřstovce ho prověří cizinci i Krsek a Lehar

Úspěšně si počínal na mistrovství světa v jihokorejském Tegu, kde před dekádou jako dvacetiletý mladík zazářil druhým místem s francouzským kvartetem a bronzovou ozdobu si připsal na delší ze sprinterských tratí.

Daleko větší medailovou sbírku má dnes třicetiletý závodník z evropských šampionátů, prosadit se dokázal i v halových závodech. Nyní se objeví na Sletišti a pro pořadatele Kladno hází to je pochopitelně svátek a zároveň skvělý počin.

Odepsal: platí, přijedu

„Hostit tak úspěšného atleta je vždycky něco speciálního. Už se neskutečně těším, až Christophe na Sletišti zaklekne do bloků. Mít ve startovní listině sprintera, který dokázal běžet stovku pod deset a dvoustovku pod dvacet sekund je naprosto výjimečná událost,“ sdělil Deníku ředitel mítinku Jakub Kubálek.

Jakub Holuša
Holuša potřebuje zrychlit. Třeba se mi ještě splaší nohy, říká před Kladnem

Kladenští organizátoři se zaměřují na atlety, kteří mají ve světě zvuk, ale jejich cena je pro ně přijatelná.

„Z finančních důvodů si nemůžeme dovolit přivést megahvězdy typu Nora Karstena Warnholma,“ pokračoval funkcionář a popsal průběh jednání mezi manažery.

Nejrychlejší sprinter bílé pleti

„Komunikace se původně zasekla na tom, že má ve stejném termínu jiný závod. Jenže teď o víkendu se ozval, jestli bychom pro něj měli volnou dráhu, že by rád přijel. Pak už to bylo otázkou několika desítek minut. Odepsal: platí, přijedu,“ vykládal Jakub Kubálek s tím, že Lemaitre stoprocentně poběží dvoustovku a je značně nakloněný i startu na poloviční trati.

Francouz se zapsal do historie primátem, který mu už nikdo nesebere. V roce 2010 totiž zaběhl na domácím mistrovství ve Valence ikonickou stometrovou trať v čase 9,98 sekundy.

Osobní rekordy Christopha Lemaitra

60 metrů (h) 6,55 2010
100 metrů 9,92 2011
150 metrů 15,51 2020
200 metrů 19,80 2011
4x100 metrů 37,88 2015
4x200 metrů 1:20,66 2014

Díky tomu se stal se prvním sprinterem bílé pleti, jemuž se podařilo dostat pod deset sekund. „Všechno je o rychlosti. Ne o barvě pleti,“ prohlásil po letech.

„Bohužel ale nemám žádný jednoduchý recept, jak značné rychlosti dosáhnout. Kdyby existoval, sáhli by po něm všichni,“ líčil s úsměvem.

Díky skvělému výkonu býval označován za nejrychlejšího bělocha a ve stejném roce se stal i vítězem ankety o nejlepšího sportovce ve Francii.

Mimochodem – za sebou nechal slavného soutěžního automobilového jezdce Sébastiena Loeba a judistu Teddy Rinera.

Prosadí se ještě v Tokiu?

Atletice se začal věnovat až od šestnácti. Předtím hrál házenou, fotbal a ragby. Když však zaběhl stovku za 10,96, začalo se o Lemaitrovi mluvit jako o velkém sprinterském talentu.

„Není tajemstvím, že sport na vrcholové úrovni, sprint nevyjímaje, vyžaduje hodiny dřiny. Ale vzhledem k tomu, že mým cílem bylo dostat se na mezinárodní úroveň, tak jsem počítal s tím, že to nebude zadarmo. Ale nemám problém s tím, kolik dřiny se za tím skrývá,“ vyprávěl o svých začátcích.

Jeho souboje s Boltem bývaly lákadlem mítinků a okrasou šampionátů. Jamajský blesk už ale dávno skončil. Francouz tu stále je, i když už nepatří do absolutní elity. „Mým cílem nikdy nebylo být jako Usain,“ nechal se slyšet po vypjatých soubojích.

Jeho snem bylo vyhrát olympiádu. To už se mu nejspíš nepodaří, ale v Tokiu by se mohl představit na dvoustovce a zabojovat o přední umístění.

Přesto ale alespoň v koutku mysli uvažuje o pódium. Loni se totiž nechal slyšet, že by rád dosáhl toho, co v minulosti zvládli jen Alain Mimoun a Mahiedine Mekhissi-Benabbad.

Na obou nejkratších distancích se v Kladně představí i Rosângela Santosová, která také startovala na MS v Dauhá.
Sprint v rytmu samby. Mítink Kladno hází ozdobí rychlí Brazilci

To jsou jediní francouzští běžci, kterým se podařilo získat olympijské medaile na třech po sobě jdoucích hrách.

Co předvede Christophe Lemaitre na kladenském Sletišti?