„Od Dana jsme vlastně dostali tip. Bavili se spolu o Čechách v době, kdy sháněl angažmá. Dostal od něj ta nejlepší doporučení," prozradil kladenský asistent Petr Klár.

Dirk hrál letos v Belgii za Lennik, účastníka Champions League, který měl před sezonou logicky velké ambice. Na další účast v elitní soutěži však nedosáhl. Příchodem nového trenéra dojde k týmu k velkým změnám.

„Proto je Sparidans volný. Musím však říct, že na neúspěchu neměl žádný podíl. I proto jsme do něho šli."

Klár v Belgii dlouho žil, hrál i trénoval. Začátkem května své bývalé působiště navštívil a pochopitelně se na svého nového svěřence kolegů trenérů a přátel z volejbalového světa poptal.

„Dostali jsem jen ta nejlepší doporučení," řekl.

Velká výhoda je, že Dirk je kamarád van Haarlema, jemuž se u nás už nebude tolik stýskat.

„Myslím, že to je pro nás skvělé. Bude si mít s kým popovídat v rodném jazyce," pochvaloval si Klár, který byl při poslední návštěvě Belgie, kterou rok nenavštívil, pyšný nejen na kladenský klub.

„Od mých kamarádů mám recenze, že naše extraliga je kvalitní soutěž a Kladno jako nováček funguje na profesionální bázi. Je pro nás pozitivní to, že se nám otvírají nové možnosti," uvedl.

První vlaštovkou je právě příchod holandského libera.

„Během roku jsme si vytvořili dobrý kredit. Jsme prý dobrý klub, máme výborné fanoušky, skvělou atmosféru na zápasech a vůči hráčům plníme, co máme. Byl jsem hrozně rád, když jsem slyšel samou chválu na Kladno."

Další dobrou zprávou pro uši fanoušků je, že van Haarlem bude ve Světové lize prvním nahrávačem holandského nároďáku.

Co se týče libera, byl ve hře také Řek Achilleas Papadimitriou, který působil ve francouzské nejvyšší soutěži. Jeho finanční požadavky ale byly nad možnosti klubu.