„Velký úspěch a opravdu silný zážitek," usmívala se dívka ze sportovní rodiny, vždyť táta Zdeněk kopával fotbalovou ligu a starší brácha Marek hrál hokejovou extraligu.

Michaela sice bojuje ve sportu v českých podmínkách menším, ale zato už je dva roky pravidelnou členkou elitních výběrů.
Ten si musel nejprve postup do Kirklandu tvrdě vybojovat v evropsko-africké kvalifikaci v Praze. Tam mladé Češky přešly i přes Itálii a Nizozemí a letenka do Kirklandu byla v kapse.

„Cesta byla strašně namáhavá, trvala 24 hodin. Nejprve do Amsterodamu, odtud už nám organizátoři letenky hradili. Museli jsme ale nejprve do Houstonu a pak do Seattlu," popisovala cestu nejprve na jih Spojených států a pak na severozápad, Kirkland totiž leží prakticky hned vedle Seattlu.

I proto možná mladých Češkám úvodní zápasy nevyšly. Portoriku, pozdějšímu vítězi World Series, podlehly 0:11 a výběru USA West 1:14. zazářily až v utkání číslo tři, kdy proti South Westu držely remízu 2:2 až do 11. směny (softbal se hraje na sedm směn), teprve pak domácí hráčky rozhodly.

„Když jsme přiletěly, hned jsme šly spát a brzy ráno vstávaly. Musely jsme stihnout společné focení, pak schůzku všech týmů a hned se šlo hrát. Projevilo se to na nás, musely jsme se rozkoukat. Ale po tom posledním zápase za námi domácí chodili a hodně nás chválili. Prý tak skvělý zápas nečekali," usmívá se budoucí žačka 9. třídy na 8. ZŠ v Kladně.

Tým poté ještě ztratil vedení 2:0 s USA East a skončil pátý ve skupině. Ještě ho čekaly ale dovednostní soutěže, v jedné štafeta s Míšou dosáhla čtvrté příčky. „Zahrály jsme si pak ještě takzvaný Challenge Game, to je zápas s postiženými dětmi. Když jim pomůžete, je to skvělý zážitek," těšilo ji.

Do programu české reprezentace se vešla i návštěva zápasu slavné americké baseballové ligy, v němž domácí Mariňáci ze Seattlu podlehli před úžasným publikem Bostonu Red Socks 2:3. „Prohráli podobně jako my až v jedenácté směně, ale bylo jako pohádka se tam podívat. Seattle má vůbec hezká místa, třeba osvícený most nebo vysoká věž Space Neadle, kam je ale vstupné dvacet dolarů," popisuje svoje další americké zážitky Michaela Čurillová.

A jak se vůbec tahle mladá slečna z Kladna k softbalu dostala? Na hřiště při 8. ZŠ to má dvě minuty pěšky. V osmi letech to zkusila a bavilo ji to. Miners mají navíc elitního kouče Petra Barocha, ten ji brzy vybral jako žačku do týmu kadetek a tam si jí všimla při turnaji pražská trenérka Tempa Petra Kolkusová. „Oběma patří obrovský dík. I jejich zásluhou jsem se někam dostala," děkuje koučům. A přidává svoje sportovní sny: „Dostat se jednou na mistrovství světa a pochopitelně by se mi líbila i olympiáda, když se tam teď softbal vrací. Třeba za osm roků," usmála se Michaela Čurillová.