„Rozhodně tady basket neumírá," říká předseda BK MUDr. Martin Hofman pocházející ze severní Moravy.

Neurogirurg.

A pětatřicet roků výborný basketbalista.

Áčko vstoupí do sezony o nadcházejícím víkendu duely v Teplicích a Litoměřicích. Už u toho nebude dlouholetý kouč Robert Fritsch, kdo ho vystřídal?
Robert skončil na vlastní žádost, chce se věnovat dětem a přešel k žákům. Vystřídal ho Martin Příhoda, jemuž bude pomáhat Radek Miška. Nemáme špatný tým.

To nemáte, před dvěma lety jste hráli dokonce druhou nejvyšší soutěž, byť jen jednu sezonu. Mohou se tyhle časy vrátit?
Mohou, i když letos asi ještě ne. Tehdy jsme měli v družstvu hodně krajánků, teď tam naopak jsou většinou kluci z Kladna. A ti tvoří dobrou partu, opravdový tým.

Máte tradičně výbornou mládež včetně dorostů, Může áčko mužů počítat s nějakými posilami?
Dorost je opravdu dobrý, možná by se dalo uvažovat i o postupu do nejvyšší soutěže, což by bylo něco. Ale reálně to bude těžší v tom, že někteří kluci odešli studovat na vysoké školy. Každopádně zhruba trio hráčů by mohlo áčku pomoci, předpoklady mají. Uvidíme, jak se prosadí.

Z Kladna si vybírají občas i kluby z nejvyšších soutěží, třeba USK Michala Mareše. Co letos?
I teď jsme se s USK Praha dohodli, že by v jejich týmu měl pendlovat nadějný Petr Landa. V Praze si vyzkouší, zda by na extraligu měl a uvidíme.

Co nejvíc trápí kladenský basketbal?
Určitě finance. Sice jsme od města dostali dotaci, ale ta nestačí. A tak se snažíme, jak se dá, přece jen hlavně placení tělocvičen na trénování i zápasy je hodně drahé. Proto je to těžké, ale zvládli jsme to loni a budeme muset i letos.

A v jaké kondici je kladenský basket celkově?
Nevím, jak ženy v Sokole, ale u nás chlapů musím říci, že v dobré kondici. Zájemců o tenhle sport je pořád hodně, nestěžujeme si. Basket v Kladně rozhodně neumírá.

Čím to je, že je mezi vámi tolik vzdělaných lidí? Pochází to z Ameriky, kde jde o univerzitní sport?
(úsměv) Tak to úplně nevidím. Charakteristika každého sportu je jiná, z ní to může celé vycházet. A nejen v USA, ale i u nás je basket univerzitním sportem, to leccos říká. Každopádně i hokejista nebo tenista potřebují mít nějaké předpoklady pro svůj sport, u nás je to samé.