Nečekaně proto, že Vlašim sice opanovala základní část, ale v kvalifikační skupině A, která suplovala čtvrtfinále, skončila až druhá za Pardubicemi. Zatímco Alpiq vyhrál skupinu B. A jeho vedení se v úvodu týdne na svaz docela zlobilo, pravidla totiž změnil až v dubnu.

„Jsme toho názoru, že nový systém je paskvilem. Když už se nějaké novinky zavádějí do praxe, musí být jasně daná pravidla. A vše by se mělo vyzkoušet v nižších soutěžích, ne s tím jít hned do extraligy dospělých," hněval se předseda klubu Lukáš Kubica a dost oprávněně.

Svaz evidentně šlápl s novým systémem nejen do neznáma, ale také do horších věcí. Už to, že jedna porážka vážně hrozila vyřazením (což postihlo právě Vlašim), či naopak výhry ve dvou úvodních zápasech stačily k jistotě postupu (což byl příklad Kladna) ukázaly, jaké má systém nedostatky. „Rozhodně je lepší klasické čtvrtfinále. Takhle hráči nevěděli, jestli už je play-off či ne," mávl rukou velký kritik nového systému, kladenský trenér Drahomír Kadlec.

Nicméně Kladenští se rozhodli na problém zkraje týdne nemyslet a nebrečet. Pokud chtějí dojít co nejdál, musí si poradit s každým sokem. „Moc se na to těšíme. Máme sice pomoc nezkušenější tým a oni jsou takový výběr ligy, kluci se ale tímhle stresovat nebudou. Pokud se bude vše točit kolem hokejbalu, může to být parádní sport," odhaduje kladenský trenér Drahomír Kadlec.

Také Vlašim bere Kladno jako velkého soka. Třeba útočník Tomáš Wróbel, jenž v Alpiqu hrával si myslí, že jde o předčasné finále soutěže. A trenér Václav Čičatka komentuje kladenský celek následovně: „Je to těžký, výborně fyzicky připravený a sebevědomý soupeř s reprezentačním trenérem. Očekávám pěkný hokejbal v rámci fair play a necháme se překvapit, jak budou zápasy probíhat," řekl Čičatka, který je rád, že disponuje vyrovnanou brankářskou dvojici, ve které Straka zvládá svou momentální situaci dvojky za brankářem hokejových Vítkovic Filipem Šindelářem.

Po Facebooku kolovala v týdnu zpráva, že Vlašim místo svého klasického domácího hřiště Na Lukách využije spíše zimní stadion, kde položila speciální povrch na inline hokej. „Uvažovali jsme o tom, ale možná by to nebyla výhoda, Kladno má běhavé mužstvo a zimní stadion má mnohem větší plochu. Takže v hale jedině pokud postoupíme do finále," doplnil kapitán Vlašimi Martin Čičatka.