V Kladně se tentokrát sešlo osm mužstev, která bojovala ve dvou skupinách. Vítězové zamířili rovnou do semifinále, druhý a třetí tým do čtvrtfinále. Pavoukem od počátku postupoval nejjistějším krokem obhájce trofeje Hvězda 98, s níž sehrál nečekaně nejvyrovnanější duel spojený celek Delty a Sparty, podlehl favoritovi jen 1:3.

V semifinále rozstřílela Hvězda 98 další Hvězdu, ale švermovskou 7:1 a ve finále nedala šanci jinak výbornému týmu Rangers 6:2. „Po zájezdu do Kanady se sedm lidí omluvilo, takže jsme si museli vypomoci kamarády z jiných měst, s nimiž jsme hráli jako mladí – Fukárkem, Šlehofrem, Hoffmanem či Hniličkou. I tak jsme měli silný tým a potvrdili roli favorita," byl spokojen guru mužstva i celého turnaje Libor Smetana, jenž nezapomněl pochválit také veterána Karla Fíka. Někdejší kouč prvních mistrů republiky z roku 1998 totiž nejen trénoval, ale také hrál. A výborně.

Třetí místo obsadilo největší překvapení turnaje, Hvězda Švermov. Její tým se nesešel, chyběla i ikona brankář Kotek, ale skvěle ho nahradil Karel Fajt, a protože se unikátně dařilo Zbyňku Zímovi, dostali se Švermováci nejen ze skupiny, ale nakonec až do semifinále.

„Zbyňkovi ´Rýmovi´ jsem musel dát cenu pro nejužitečnějšího hráče turnaje. Svou šikovností soupeře ničil, když doslova ukradl pár vteřin před koncem výhru Libušínu a pak ještě rozhodl nájezdy. Semifinále proti ECKG také rozhodl on a opět v nájezdech," popisoval Smetana výkon čtyřiačtyřicetiletého borce, který by prý bez střídání odehrál dvě stě minut.

Zíma se tedy stal nejužitečnějším hráčem, nejlepším brankářem byl vyhlášen Jaroslav Procházka z Rangers a zbylé trofeje patřily hráčům vítězného mužstva – obránci Davidu Prchalovi, útočníkovi Václavu Šlehoferovi a střelci i vítězi produktivity Milanu Sýkorovi.

A ostatní týmy?

Až čtvrtý byl loňský finalista z Třebíze, jemuž dorazila velká posila (postavou i výkonem) v podobě Romana Buška. Jenže celý tým trápila koncovka, a tak dvakrát prohrál už ve skupině. Semifinále s Libušínem ještě urval 1:0, ale v semifinále podruhé za sebou podlehl Rangers 1:2, kdy mač rozhodla ikona kladenského hokeje Honza Kruliš.

Za zastavení stojí i ECKG, což jsou kluci, kteří spolu hrávali od juniorů, mnozí se dostali až do extraligy a teď dorostli premiérově do věku veteránů (35 let). Ve skupině zdolali i loňského finalistu z Třebíze 2:0, jenže podlehli Rangers a museli do čtvrtfinále. Tam sice vygumovali manko 0:3 se Švermovem, když Ibl vyrovnal pět vteřin před koncem, ale nezvládli nájezdy.

„Musím poděkovat všem zúčastněným, byl to hezký turnaj. Nejvíc děkuji Danu Chámovi z Rangers, jenž má někde nahoře dobré vazby a zařídil ideální počasí," usmál se Libor Smetana, který všechny zve na 20. a 21. srpna do Městské hokejbalové arény znovu. Letní turnaj je ale mezinárodní a zúčastnit by se ho měly elitní celky Ústí, Českých Budějovic, Mostu, Žiliny a Old Boys Slovakia.

Konečné pořadí turnaje: 1. Hvězda 89, 2. Rangers, 3. Švermov, 4. Třebíz, 5. ECKG, 6. Libušín, 7. Delta + Sparta, 8. Nové Strašecí.