Některé místní to možná překvapilo, ale ti, kdo sledují program místních kulturních a sportovních akcí, již věděli, o co jde. Celé město Stochov se stalo na několik hodin dočasně utajeným prostorem pro  závod v orientačním běhu.

Proč utajeným? “Principem orientačního běhu je co nejrychleji se zorientovat v neznámém terénu a nalézt v něm určené kontroly. Aby měli všichni závodníci stejné podmínky, do okamžiku startu je všem zakázán vstup do oblasti, kde kontroly stojí. Stejně tak je utajována i oficiální závodní mapa, která je podstatně podrobnější než jakékoli běžně dostupné mapové podklady. Ve městě se s pomocí takové mapy dají dohledat i detaily jako jednotlivé keře v parku, lavičky či samostatné atrakce dětských hřišť”, vysvětluje ředitel akce Pavel Vinš z pořádajícího Klubu orientačního běhu Kladno.


Oproti jiným sportům má orienťák jednu zvláštnost: žádné speciální stadiony, žádné vyhrazené trasy, ale naopak vše probíhá v reálném světě. Pokud je v terénu příkop, je nutné jej přeskočit či oběhnout, výhled na kontrolu vám může zakrýt kontejner na odpad či zaparkovaný autobus. Orientační běžci jsou na překonávání obdobných nesnází zvyklí, proto jsou mimochodem i vítanými společníky při turistických výletech do neznámých končin. Prostě se s nimi neztratíte.


Stochovští tak mohli sledovat rychlé běžce kličkující mezi zaparkovanými auty, caparty s mapou, jak vyskakují po schodech ke kontrole i závodníky veteránského věku, kteří si užívali pohyb venku a krásné podzimní obrázky stochovských ulic. Cíl závodu byl symbolicky umístěn tak, že závodníci dobíhali do cíle kolem památného dubu pod bedlivým dohledem Svatého Václava.


Celkem se závodu v celkem šestadvaceti kategoriích zúčastnilo přes 500 registrovaných běžců i příchozích závodníků. V elitních kategoriích si nejlépe vedli Jakub Glonek z Opavy a Lucie Slavíková z pražského klubu SK Praga.

Závodníci z Kladenska se pochopitelně účastnit nemohli, neboť měli plné ruce práce s pořádáním. V mládežnických kategoriích se ve výborném světle předvedl Bořivoj Pilát, který s velkým náskokem zvítězil v kategorii chlapců do 12 let.

Na podzimní a zimní období chystají kladenští běžci řadu zajímavých orientačních tréninků, které jsou přístupné i veřejnosti. Informace je možné najít na webu www.kobkladno.cz.

Text: Pavel ŠTÁFEK