Nelze tvrdit, že by text jakkoli vystihoval atmosféru, jež přivítala účastníky dobročinné akce, jejíž výtěžek půjde na pomoc onkologicky nemocným dětem. Naopak.

Dokazují to slova známého kardiologa, profesora Jana Pirka. „Odbočili jsme ze silnice a ocitli se v ráji. Je to tady překrásné," prohlásil a bylo cítit, že to nebyly věty ze slušnosti.

Cyklotour se letos účastní už počtvrté a obecně takovéto akce rád podporuje. „Musíme v českém národě probudit to, co je samozřejmé v západních zemích. Je to solidarita a pomoc méně šťastným, kteří jsou nemocní," uvedl s tím, že efekt je spojený s příjemným projetím na kole se skvělými lidmi.

Při sjezdu do centra Družce si museli cyklisté připadat jako při slavné Tour de France, poněvadž už v první zatáčce je vítal špalír dětí z místní základní školy.

Lidé si našli cestu také do zmíněného areálu, kde je přivítal, v duchu slov uvedeného šlágru, místní šerif, co nerozumí žertům, čili starosta Zdeněk Kofent.

Žertům rozhodně rozumí a jeho zásluhou se cyklotour Na kole dětem dostala také do Družce. Loni se byl podívat v Kladně, kde byla mimo zájem veřejnosti. Jak přiznal, měl trošku strach, aby se něco podobného neopakovalo také u nich. Jeho obavy se ukázaly zbytečné.

Společně s učitelkami základky také absolvoval část etapy, která dále vedla do Unhoště a na konečnou do Zbuzan na Praze-západ.
V čele celého pole jel na vysokém kole legendární Josef Zimovčák, který nebyl v Družci poprvé. Místní premiéru si odbyl na besedě se zdejšími školáky. Přiznal, že jízda na vysokém kole je těžká.

„Příběh onemocněním postižených rodin je ale daleko komplikovanější. Co by všichni dali, aby na vysokém kole mohli jezdit. My, co jsme zdraví, si toho vážíme," řekl a dodal, že člověk, který sportuje, je lépe připravený zvládnout případné komplikace.

Cyklistický projekt podle Zimovčákových slov propaguje návrat úsměvů na dětské tváře.