Do kolika sestav se Kladno zapojilo?
Byly tři s názvy Siluety – ta byla naše, Ženobraní pro ženy a Princezna republika, ta patřila Věrné gardě. Skladba Siluety byla naše, tedy pro dorostenky a mladší ženy, vedla nás Markéta Tůmová. Pro lepší představu jsme cvičily na hudbu skupiny Mandrage a zařadily jsme moderní taneční směr HOOP DANCE.

Jak dlouho nácvik skladby trval? A kolik vás cvičilo?
Tanec s obručí a celou skladbu jsme začaly nacvičovat loni v září v nově zrekonstruovaném sále kina Sokol, na Slet jsme se připravovaly jednou týdně. Za kladenskou jednotu se do nácviku zapojilo 24 cvičenek z celkového počtu 1200 vystupujících v EDEN aréně. Musíme se pochlubit, že v naší skladbě bylo na ploše cvičenkami vytvořeno nejvíce obrazců.

Jenže Slet, to není zdaleka jen cvičení na ploše, program trval celý týden. Užívaly jste si, nebo to byl spíš zápřah?
Bylo to spíš dost náročné. Celou akci odstartoval 1. července průvod Prahou, ten byl skvělý. Pozorovaly nás davy lidí včetně cizinců. Možná překvapivě bylo snad nejvíc Američanů, ale zase je pravda, že v USA či Kanadě také Sokol funguje a je tam populární. Program byl bohatý celý týden, ale také jsme měly dost secvičných a ke konci už jsme byly dost unavené.

Zase jste si mohly odpočinout od všedních starostí o děti, manžely, přítele…
(smích) V tomhle ohledu jsme byly spokojené a odreagovaly jsme se.

Co si vůbec představit pod názvem dorostenky a mladší ženy?
Věkový rozptyl je tam poměrně velký. Naší nejmladší člence Dominice Lisé je kolem dvaceti. Mimochodem je to vynikající gymnastka. Nejstarším cvičenkám je kolem pětapadesáti. Ale u Věrné gardy musíme speciálně vypíchnout bratra Josefa Horu, tomu je 92 roků a šel do toho také.

Jak jste se vůbec dostaly k tomu nacvičovat skladbu na Slet?
Jsme už dlouho členkami kladenského Sokola. Trénujeme mažoretky, samy cvičíme. Takže cesta byla jednoduchá. Možná někoho překvapíme, ale zapojilo se mezi nás i dost žen, které přišly jen tak do Sokolovny. Podívaly se a už s námi zůstaly. Skvělé!

A co třecí plochy, přece jen jste spolu byly dlouho?
Vycházely jsme perfektně, problémy jsme neměly. A když jsme se přece jen trochu dohadovaly, tak vždycky jen v tvůrčím duchu (smích).

Teď vážněji: Jaká byla celková atmosféra pražského Sletu?
Přátelská, soudržná. Bylo to cítit celý týden mezi Sokoly i ostatními lidmi v Praze. Při zakončení Sletu se na ploše setkaly významné osobnosti českých dějin, koneckonců se Slet nesl ve znamení stoletého výročí vzniku Československa. A skladba Spolu, v níž vedle sebe vystupovali Češi i Slováci, byla nacvičená právě k tomuto výročí. Byla to krásná tečka za skvělou akcí.

Hokejisté Kladna. Ilustrační foto.
Odpočatí Rytíři jdou zpět do boje