Úspěch je umocněn tím, že rozhodující duel se odehrál před nabitou Městskou hokejbalovou arénou v Kladně (700 diváků) a také před televizními obrazovkami ČT4 Sport.

„Je to bomba, titul je zpátky v Kladně," usmíval se šťastný trenér Kladna Drahomír Kadlec. Bývalý skvělý hokejista se fotil s malou dcerkou Bárou s pohárem a byl viditelně naměkko.

Kladno si přivezlo z Pardubic dvě výhry a toužilo po té rozhodující. Před vyšňořeným stadionem šlo titulem mistra republiky, který získalo naposledy před třemi lety, s jasnou vizí. Pardubice naopak spoléhaly hlavně na obranu, ale před koncem první třetiny zapomněly před brankou na Martina Špačka a a mladíček přesně tečoval nahození Dana Hníznila – 1:0.

Martin Špaček byl ohromně šťastný, ovšem ještě netušil, že sehraje podivný duel. Jeho gól se nakonec ukázal jako rozhodující, hráč ale odehrál jenom půlku zápasu. Fauloval totiž nešťastně loktem protihráče a rozhodčí ho vyloučili na pět minut a do konce utkání.

Naštěstí už o minutu později totéž předvedl pardubický Krejčí a to už zápas trochu vyklouzl z rukou dvojice rozhodčích. Jejich nejkontroverznější rozhodnutí přišlo ve 22. minutě, kdy neuznali gól skvělého Příhody pro posunutou branku. Televizní záznam, v hokejbalu na rozdíl od hokeje hodně vzácný, ukázal, že se spletli.

Zápas to ale nakonec neovlivnilo. Kladno ve zbytku utkání pustilo soupeře jen do dvou větších šancí (Kubeše a Bílého), ale ty přežilo a samo hodně aktivní hrou naprosto zaslouženě dokráčelo k výhře, kterou jistil chvíli před koncem Příhoda, Tenhle gól už mu rozhodčí uznat museli.

Potom už jen slavilo. Domácí byli dobře nachystání, ihned vyfasovali čepice s nápisem Mistr ČR a také vítězné speciální dresy. A pak také z rukou primátora Kladna Dana Jiránka vítěznou trofej.

Slavení a focení trvalo ještě dobrou hodinu po utkání a dobrá nálada je naplánována i na večerní oslavu do restaurace České lípy. Pod kaštany se mají nač těšit!

„Jsem šťastný. Hlavně za kluky, že to odfárali a odmakali do poslední minuty. Šli si za svým cílem," těšilo trenéra Drahomíra Kadlece, který se před sezonou nebál dát šanci pětici naprosto nezkušených kluků, přesto téměř všichni zůstali v základní sestavě a ještě rozhodovali jako v sobotu Špaček důležitá utkání. „Chtějí na sobě pracovat a dřít. Nechtějí se ve svém volnu flákat po městě, aby sháněli drogy a dělali jiné kraviny. Jejich vidina je jiná a jdou si za ní. Třikrát týdně přijedou na tréninku, v dešti, zimě, to jim nevadí," chválil nejen mladíky Kadlec.

S pochvalou, ale pro oba celky, přispěchal také předseda Českomoravského svazu hokejbalu Josef Kozel.

„Musím pochválit oba týmy za to, co udělaly pro to, aby finále bylo opravdu vrcholem klubové sezony. Už jen návštěva a atmosféra na stadionu spolu s televizním přenosem udělaly pro propagaci hokejbalu strašně moc," říkal Kozel, který s vedením ČMSHbl zaslouží pochvalu také. Už jen pro to, že se jim povedlo vrátit hokejbal na televizní obrazovky.

Zápas hodnotil střízlivě. „Narazila na sebe mužstva, která hrála atletický, taktický hokejbal. Samozřejmě to bylo finále, takže krása šla trochu stranou. V tomhle ohledu se mi víc líbilo semifinále Kladna s Vlašimí. Bylo daleko atraktivnější z pohledu branek i šancí, na druhou stranu třetí finále přineslo věci, které jindy vidíte maximálně jednou na utkání. Vyloučen na pět minut a do konce na obou stranách, zranění, jedno zranění ošklivě vypadající. Bylo to finále se vším všudy," dodal Josef Kozel.

HBC ALPIQ Kladno - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice 2:0 (1:0, 0:0, 1:0). Branky a nahrávky: 12. Špaček (Hnízdil), 44. Příhoda.

Kladno: Jirotka – Dědič, Kudela, Soukup, Pospíšil, Čermák, Šícha, od 26. Nedvěd – Štěpáník, Hnízdil, Špaček, Nosek, Ogurčák, Příhoda, Pražák, Kohout, Martykán.

Pardubice: Stárek – Krejčí, Filip, Mokříž, Barva, Pecina, Merta, Vlasák, Kamaryt, Kubeš, Ingršt, Waber, Mašík, Skřivánek, Gabriel, Urbanec, Hodr, Bílý, Kasal, Förstl.