Na svůj rekordní výkon z loňského mistrovství světa v Moskvě (6332 bodů) má Klučinová po prvním dnu náskok 90 bodů. Na jejím kontě je nyní 3829 bodů a česká vícebojařka vede o 182 bodů před Běloruskou Katarinou Necvětajevovou.

Klučinová už před závodem hovořila o tom, že má formu, byť taková prohlášení nemá moc ráda. „Snad poprvé v životě jsem řekla, že formu mám, že by se to mohlo podařit. Takže jsem ráda, že jsem to nepokazila. Nemám ráda takové ty tlučhuby, co říkají, jak mají formu, a pak nic nepředvedou. Tak jsem ráda, že jsem nebyla ten tlučhuba," řekla po prvním dnu.

V úvodních dvou disciplínách si odchovankyně AC Tepo Kladno vytvořila absolutní osobní rekordy. Úvodní běh na 100 metrů překážek zvládla šestadvacetiletá atletka za 13,81 sekundy, čímž si maximum vylepšila o 16 setin. Potom excelovala ve skoku vysokém, kde překonala 190 centimetrů a osobní rekord posunula o centimetr. Navíc tím splnila výškařský limit pro účast na ME v Curychu!

Letos je dokonce nejlepší českou výškařkou. Všechno ale ideální nebylo. Na výšku 181 cm potřebovala tři pokusy, na třetí zdolala i poslední výšku.

„Je to super. Těch 190 centimetrů, to je taková meta a hranice pro výškařky," pochvalovala si Klučinová. V Curychu ale pochopitelně ve výšce závodit nebude. „Já ještě nekoukala na časový program, je to celkem vtipné, že mám limit," usmívala se Klučinová. „Ale může se stát cokoliv, můžu se zranit, tak bych tam pak šla alespoň výšku," dodala s úsměvem.

I třetí disciplína vrh koulí se Klučinové povedla, závěrečný pokus 14,19 metru byl jen o devět centimetrů horší než osobní rekord. V závěrečné disciplíně prvního dne běhu na 200 metrů česká vícebojařka předvedla čas 24,67 sekundy, čímž průběžný náskok na český rekord ještě zvýšila a za absolutním osobním maximem zaostala jen o 13 setin.

Pokud prý bude mít před závěrečnou osmistovkou náskok 100 bodů, o rekord se pokusí. Důvodem je fakt, že při národním rekordu běžela závěrečnou disciplínu za 2:12,50 minuty.

„Na to teď opravdu nemám, takže jsem si na sebe upletla bič," řekla Klučinová. Povést se to ale může, pokud se jí podaří dálka, úvodní disciplína druhého dne. „Pokazit se to ještě dá," uznala.

První sedmiboj v kariéře skočil krachem pro americkou dálkařku Janay De Loach Soukup - bronzovou medailistku z OH v Londýně. Ta sice zvládla nejrychleji úvodní překážky, ale potom skočila do výšky pouze 148 centimetrů a do vrhu koulí už nenastoupila.