„Prohlížel jsem si celou historii kladenské atletiky a nikdy jsme neměli v sezoně dvanáct medailí z mistrovství republiky jednotlivců," uvedl předseda A.C. Tepo Kladno Jiří Klesnil (foto) a upřesnil, že osm jich získali pod širým nebem a čtyři v hale.

Z pohledu konkurence a výkonu bylo nejcennější zlato diskařky Elišky Staňkové, která mistrovským hodem zároveň splnila limit pro mistrovství Evropy, kde skončila devátá. Jen těsně za ni zaostala další zlatá atletka, výškařka Oldřiška Marešová.

Zbylých šest medailí získali venku muži, kteří byli úspěšnější také pod střechou, přičemž jejich hegemonii narušila stříbrem trojskokanka Kateřina Líbalová. Podle počtu medailí byli nejúspěšnější běžci Marek Bakalár (2-1-0) a Ondřej Klesnil (0-1-2). Placka se však očekávala také od diskaře Tomáše Voňavky a tyčkaře Lukáše Posekaného.

Předseda klubu si pochvaloval, že jsou konkurence schopní v širším okruhu disciplín než v minulosti. Dřív třeba Kladno nemělo špičkové sprintery.

V klubu se výtečně daří také mládeži, která na českých šampionátech vybojovala devětadvacet medailí! Jen talentovaný sprinter Matěj Krsek bral čtyři zlaté. Otázka je, kolik současných nadějí bude v kariéře pokračovat i v dospělém věku.

„U nás to je stejný problém jako v jiných sportech. První přelom je po základní škole, kdy děti mění školy, životní rytmus, kamarády a nacházejí jiné zájmy. Tady je největší úbytek. Druhý, menší odliv, přichází při přechodu mezi dospělé," mínil Klesnil s tím, že z tohoto pohledu kvituje šampionáty do 22 let, kde se mohou uplatnit ti, kdo byli mezi juniory špičkami a v seniorské kategorii se zatím tolik neuplatňovali. „Bylo to pro ně trochu demotivující," uvedl a dodal, že větší úbytek je mezi dívkami.

A.C. Tepo má, jak bylo zmíněno, širokou členskou základnu. Vedení klubu samozřejmě těší, že víc atletů mají pouze Vítkovice, které stahují mladé z celé severní Moravy. Vysoký počet malých atletů přidělává funkcionářům vrásky. „Pomalu nemáme kde trénovat," posteskl si Klesnil a vyloučil, že by proto další adepty odmítali.

Klub čekají letos tři velké akce, jež bude pořádat. V červnu to je tradiční TNT Expres meeting (pá, so), hned v neděli následuje extraliga družstev a týden nato Atletický mítink Kladno 2015. Vedle nich to bude řada dalších závodů.