Areál na Sletišti a jeho blízkém okolí nabízí na minimálním prostoru všechna kolbiště potřebná pro sport, jenž Česku, potažmo Československu, přinesl tolik skvělých výsledků počínaje světovými šampionáty a olympijskými hrami konče.

Vedle krytého bazénu disponuje sportovní halou pro šerm, parkurem pro jízdu na koni a také přilehlým lesoparkem pro běh a střelbu.
Možná také proto začal známý reprezentant Libor Capalini hledat s podporou plaveckého trenéra Slavomíra Cirnfuse v Kladně talenty.

Vytvořili zde poměrně početnou základnu, která vydává první plody.

Nejvýraznějším je šestnáctiletá Markéta Machová, již za tři týdny čeká v Portugalsku už druhé mistrovství Evropy. O své nominaci se dozvěděla pár hodin před povídáním pro Deník.

Premiéru si před rokem odbyla v sousedním Španělsku, kde skončila v konkurenci více než padesáti závodnic sedmnáctá. To byl vůbec nejlepší výsledek české výpravy.

Martina předpokládá, že z loňské zkušenosti může těžit. „Před rokem pro mne bylo velké překvapení, že jsem vůbec jela. Svazovala mě atmosféra a také jsem se asi bála. Věřím, že teď do toho půjdu s větší soutěživostí," řekla studentka druhého ročníku pražského gymnázia Botičská.

Účast na šampionátu starého kontinentu si zajistila primátem v závodu Evropského poháru mládeže – mezinárodním mistrovstvím ČR do 17 let, během kterého splnila potřebný bodový limit.

Nepřibrzdil jí ani handicap v podobě čtyřměsíční absence zaviněné únavovovými zlomeninami holenní kosti. Důsledkem náročné běžecké přípravy.

Mrzelo ji, že soupeřky ji primát trošku vyčetly. Prý nic nedělala, pak si přijde a hned při prvním letošním startu vyhraje! „Nebyla to pravda. Celou dobu jsem trénovala plavání, střelbu a místo běhání hodně jezdila na kole. Zadarmo jsem to nedostala," hájila se.

Za studiem do hlavního města se vydala potom, co první ročník střední školy absolvovala v Kladně. I v tak krátkém období v ní uzrál pocit, že potřebuje změnit prostředí a poznat nové lidi. Z podobného důvodu dala vale závodnímu plavání a přesedlala na moderní pětiboj.

„Už jen prosadit se v šestnácti letech na plavecké mistrovství republiky je nesmírně těžké. V pětiboji jsou tréninky také náročné, nejsou však tolik monotónní," mínila Martina a dodala, že si vyzkoušela i dálkové plavecké disciplíny.

Není divu, že voda je její živel. Jak prozradila maminka, bezpečně se v ní cítila už v šesti týdnech!

Právě k pětiboji a také triatlonu odcházejí sportovci u jejichž začátků bylo časově a psychicky náročné plavání. „Nedivím se těm, co ním chtějí skončit nebo jdou na jiný sport. Třeba pětiboj je atraktivnější," tvrdila a přiznala, že například skloubit běh a střelbu, podobně jako v biatlonu, není nic snadného.

Ani proniknout do tajů šermu, kde rozhoduje rychlost pohybu i myšlení, postřeh a technika, nebylo snadné. Jen se naučit základní postoj a vydržet v něm po celou dobu utkání…

Koordinace pohybu nebyla její silná stránka ani při prvních hodinách v tanečních.

„Ze začátku to vypadalo, že není šance se naučit jediný taneční krok. Nakonec jsem to zvládla a možná to byl dobrý základ pro šerm. Kdyby nebylo tanečních, tak by ze mne možná nebyla reprezentantka," smála se členka Klubu moderního pětiboje Kladno, která se však připravuje v pražské Dukle.

Chybí vám ještě jedna disciplína? Pak máte dobrý postřeh. Vězte však, že s jízdou na koni se mladí závodníci smí seznámit až v osmnácti letech. „Moc se na tu změnu těším," prozradila dívka, jež by se ráda stala forenzní patoložkou!

Pokud bude nadále úspěšná, může jí moderní pětiboj otevřít dveře dalších zajímavých destinací. Mrzí ji ale, že mnoho lidí nemá o jejím sportu tušení.

„Když řeknu, že se potkávám s Davidem Svobodou (olympijský vítěz z Londýna 2012, pozn. redakce), ptají se, kdo to je. Náš sport není přes řadu úspěchů tak populární," povzdechla si dívka, kterou byste mohli vidět v akci na vlastní oči při zářijových závodech v Kladně.

Pokud ji tedy trenérka nominuje.