Judo v našich podmínkách zřejmě nikdy nebude tak populární jako kolektivní sporty. Ale jestli platí, že sport pomáhá formovat lidskou osobnost, pak o judu to platí dvojnásob. Kluci a holky musí být silní, mrštní, chytří. A co je důležité, judo učí velkému respektu k protivníkovi. UNESCO ho vyhlásilo jako nejvhodnější sport pro děti – jak po stránce duševního, tak i tělesného rozvoje.

I proto N62 stále navštěvuje více než stovka mladých judistů, kteří byli i v aktuálním kalendářním roce hodně úspěšní. Z 54 soutěží, kterých se zúčastnili, přivezli 93 prvních míst, 96 druhých a 65 třetích. Ty nejcennější mají z mistrovství republiky.

„Tam jsme urvali pět medailí a když máte cenné kovy z takové akce, je to vždycky dobré. Chceme patřit mezi nejlepší a pořád se zlepšovat. Sám razím zásadu, že trenér, ale ani judista by neměli být úplně spokojení nikdy a vyhrávat by měla touha po zlepšování,“ míní Václav Novák.

Kladenské hvězdy Lenka Hlaváčová a Taťána Nadděnnaja s mezinárodním rozhodčím Stanislavem Pešátem při kladenské soutěži.
Podzim kladenské kulturistiky

Je to vážně legenda. Držitel pátého danu založil klub – jak napovídá jeho název – v roce 1962. Nikdy jeho činnost nepřerušil, vychovával skutečně tisíce kladenských judistů. Učil na sportovním gymnázium a i dnes, ve svých čtyřiasedmdesáti, si kimono obléká několikrát týdně.

A stíhá pořádání takových akcí, jakou byla čtvrteční Mikulášská. Ocenil tam diplomy nejlepší borce N62, pro některé dokonce vyrobil speciální samurajské desky, kde mají kromě obrázku legendárního japonského bojovníka i vlastní fotku se samurajským mečem.

Václav Novák totiž judem žije pořád, nejen na tréninku nebo závodě. A nezapomněl ani na ostatní děti, všem přinesli statný Mikuláš, ukrutný čert i líbezný anděl balíček dobrot. Ty největší ale servírovaly po celý rok děti samy. Pílí, pracovitostí a odříkáním. Když v tom budou pokračovat, třeba se i Kladno dočká svého Lukáše Krpálka. Pro Václava Nováka by právě tohle byla obrovská odměna za jeho celoživotní dílo.

Hasiči z Kladna okolních obcí uháněli do Rozdělova, naštěstí se jednalo jen o nácvik.
Hasiči uháněli do Rozdělova, naštěstí se jednalo jen o nácvik