Medaile z Ostravy není letos jediná. Předcházelo jí juniorské stříbro z Mezinárodního mistrovství Rakouska, umocněné navíc čtvrtým místem mezi ženami. "Umístění v dospělé kategorii, v konkurenci zemí střední Evropy, si vážím. Zejména když naše nejlepší závodnice v Bikiny Fitness tam byla druhá a můj bodový odstup nebyl nijak velký. Byla to moje první mezinárodní zkušenost a ne úplně špatná", říká Michaela s úsměvem.

Následovalo Mistrovství Evropy. Tam kladenská závodnice narazila na šičkovou konkurenci z Ruska a Ukrajiny. "V mé výškové kategorii se sešlo 26 holek. Já se bohužel neprobojovala do finálové skupiny. Výsledek je tedy pro mne zklamáním. Jinak to ale byl úžasný zážitek, organizace byla na vyšší úrovni než u tuzemských soutěží. A zkušenost z evropského pódia je neocenitelná, tu mi nikdo nevezme".

Michaela Hemmerová si poslední juniorskou sezonu užíváZdroj: archiv M. HemmerovéPak se Michaela vrátila domů, obhajovat místo v domácím žebříčku. Vloni byla jak v Čechách, tak na "republice" druhá. V Čechách letos cinknul bronz. "To mne mrzí; jedním z faktorů byla podle ohlasů z rozhodcovské komunity ne úplně optimálně zvolená soutěžní barva. O týden později na republice jsem skončila čtvrtá. Opět podle zpětné vazby od rozhodčích jsem prý byla na svou kategorii příliš vyrýsovaná. Se svou formou jsem ale byla spokojená. Musím zmínit, že v "bikinách" je ze všech kulturistických kategorií největší subjektivita rozhodčích. Přitom rozhodování není na všech soutěžích jednotné. A tak třeba vítězky Čech a Moravy se na republice vůbec nedostaly do finále".

V přípravě na souěžní jaro se kladenská juniorka snažila nabrat svalovou hmotu. "Mezi závodnicemi jsem pořád působila drobným dojmem. Zapracovala jsem na ramenou, zádech i nohou. A myslím, že dobře. Jarní soutěže to potvrdily a s pokrokem jsem spokojená. Přesto bych ještě chtěla zlepšit hloubku svalů na nohou".


O změně kategorie neuvažuje, chce zůstat v té nejsubtilnější: "Svalovou hmotu nabírám snadno, zvládla bych se posunout mezi těžší holky. Ale bikiny se mi líbí, protože zachovávají ženskost".

Bodybuilding je individuální sport. Závodníci v tom ale nejsou sami. Michaela se může opřít o svého trenéra a partnera Davida Fechtnera, který zároveň klub Dream Body Fitness vede. Cenné rady, především ohledně aktuálních hodnotících trendů přicházejí i od trenérky a rozhodčí Lídy Čížové.

Teď si Michaela dopřeje dovolenou. Když ale vydrží froma a zdraví, na podzim by zase ráda soutěžila. A pokud ne, už teď může být s poslední sezónou mezi juniorkami spokojená.

Petr ŠIKOLA