A našlápnuto má dobře. Jen těžko hledá přemožitele. Svědčí o tom velké množství pohárů, medailí i bohatě zdobený pás North American Grappling Association (NAGA), který vybojoval v Německu. Znamená titul evropského šampiona pro rok 2014.

Dnes Honza nastoupí do letadla mířícího do hlavního města Spojených arabských emirátů Abu Dhabi, kde se koná mistrovství světa v brazilském jiu jitsu pro závodníky ve věku devíti až jedenácti let. Reprezentovat zde bude ve své věkové kategorii ve váze do 38,5 kilogramu.

Honza Kořínek závodí za klub Copacabana Bjj – Tiger Gym Praha. „Začínal jsem s japonským jiu jitsu v kladenské SKS Aréně asi ve čtyřech a půl letech pod vedením Pavla Řezáče. Do pražského klubu jsem přestoupil, protože jsem se začal věnovat brazilskému jiu jitsu, které je více soutěžní a baví mě více," prozradil Jan Kořínek.

A daří se mu. Vždy stál při soutěžích na stupních vítězů. Za sebou má přibližně sedmdesát zápasů, z nich drtivou většinu vyhrál.
„Na trénink do Prahy dojíždím čtyřikrát týdně, v úterý, čtvrtek, pátek a neděli. Pondělky a středy se doplňkově věnuji řecko-římskému zápasu ve švermovském klubu. Trochu volnější si tedy dávám jen sobotu," popisuje Honza.

V Honzových šlépějích jde i jeho devítiletý bratr Martin, jemuž se dařilo například na závodech v Anglii, Německu nebo Francii. „Bojovat se mnou se mu ale nechce, bojí se mě," usmívá se Honza.

Brazilské jiu jitsu

Bojové umění, úpolový sport a sebeobranný systém, který se zaměřuje na úchopy, páčení a škrcení, jež se uplatňují hlavně v boji na zemi. Umění bylo odvozeno z japonského bojového umění Kodokan judo na počátku 20. století, který se sám vyvinul z japonského ju jutsu v 19. století. Umění podporuje zásadu, že menší, slabší člověk se může úspěšně bránit proti většímu, silnějšímu útočníkovi pomocí správné techniky, především uplatňováním páčení a škrcení.