Ten se v roce 1996 podíval na OH do Atlanty, kde ve čtyřhře s Petrem Korbelem obsadil 25. místo.

"Z Atlanty mám v paměti setkání s Billem Clintonem a Arnoldem Schwarzeneggerem," vzpomíná na svou první akci pod olympijskými kruhy a setkání s bývalým americkým prezidentem a filmovou star.

Stejné umístění si připsal opět po boku Korbela také o čtyři roky později v Sydney, k němuž ještě přidal 33. pozici z dvouhry. ,,V Sydney byl nezapomenutelný příchod na stadion. Diváci byli úžasní," líčí muž se zkušenostmi z německé Bundesligy.

Na letošní OH v Riu de Janeiru se podívají celkem čtyři čeští stolní tenisté. ,,Určité šance mají, ale hodně bude záležet na losu," řekl bývalý reprezentační trenér o šancích kvarteta Iveta Vacenovská, Hana Matelová, Lubomír Jančařík a Dmitrij Prokopcov.

"Největší favorité ve všech soutěžích jsou bezpochyby Číňané," dodává.

Aktuálně trénuje Plachý pražské El Niňo, avšak o kladenském klubu TSM, kde trénuje jeho otec a také sestra, má přehled. "Rád bych zmínil Jana Valentu, Mikuláše Chaloupku a Lilianu Plachou. Všichni mají velké šance na úspěch, jedná se ovšem o běh na dlouhou trať," chválí kladenské talenty. "Nejdůležitější je práce s mládeží, která je v Kladně odváděna skvěle," má jasno o cestě, kterou by se mělo jít.

Jan Brabec