Už nyní, necelý měsíc před vlastní akcí, představují velkolepé hvězdy světové atletiky, které by měly do Kladna dorazit. Jedno je jisté, tartanový ovál na Sletišti by měl zakusit historicky nejlepší sportovní výkony ve své více než sto desetileté historii. Jinými slovy - očekávají se rekordy stadionu a tedy ta vůbec nejlepší atletika, kterou kdy Kladno zažilo.

Ředitel mítinku Jakub Kubálek postupně seznamuje širokou veřejnost s účastníky závodu, které mají nejen Kladeňáci jedinečnou možnost vidět 13. července na vlastní oči.

„Hodně dlouhou cestu do středu Evropy má před sebou dálkař Emiliano Lasa. Tenhle Uruguayec, osmý z olympijských her v Riu, už ve své kariéře dokázal mnohokrát překonat osmi metrovou hranici. Jeho absolutním osobním maximem je fantastických 827 centimetrů, ke kterým se už i letos dokázal těsně přiblížit," popisuje Kubálek.

O trochu kratší cesta do Kladna čeká polskou legendu běhu na 400 metrů. Rafał Omelko, pravidelný člen polské reprezentační štafety a medailista z velkých akcí posledních let, bude jistě žhavým kandidátem na vítězství ve svém závodě. Sbírka jeho cenných kovů z mistrovství Evropy i světa je tak rozsáhlá, že by vystačila na samostatný článek. Tahle polská živoucí reklama na atletiku bude ozdobou celého mítinku.

V Indii se už na svůj kladenský start připravuje úřadující mistryně světa do devatenácti let, čtvrtkařka Hima Das. Tahle mladičká sprinterka umí zvládnout celý atletický ovál za 50,79 vteřiny a je jednou z očekávaných hvězd budoucnosti královny sportu.

Středočeské město uhlí a oceli bude s napětím očekávat i reprezentanta exotického ostrova Barbados. Anderson Devonish bude velkým a kvalitním soupeřem Omelka, protože oba umí čtvrtku pod 46 vteřin!

„Je to nikdy nekončící práce celého týmu, který závod připravuje. Aby všechno fungovalo, je potřeba zhruba čtyřiceti až padesáti dobrovolníků. Ihned po skončení jednoho ročníku už začínáme připravovat další. Mám radost, že se tato událost stává více a více srdeční záležitostí všech, kteří se na ní podílejí. Je to naše dítě a věříme, že z něho postupně doroste do velkého a silného mítinku světového formátu,“ shrnuje motivaci všech zúčastněných Jakub Kubálek.

Mítink Kladno hází a Kladenské memoriály se koná v sobotu 13. července a všichni organizátoři diváky srdečně na Sletiště zvou.

Jitka ŠVIHÁLKOVÁ

Bára Špotáková na ME v Amsterodamu.
Atletické hvězdy v čele se Špotákovou míří do Kladna