To jsme netušil, že takový čas je i v českém měřítku hluboce podprůměrný! Jak se později ukázalo, největší favorit mužské kategorie – Jan Kříž z Sasm Líšeň Brno, ji posléze zvládl za 7,95 vt.! Víceméně se dá s nadsázkou tvrdit, že po stěně běžel.

Jelikož cesta stěnou je v rámci významných podniků standardní, dají se časy porovnávat. Nový český mistr soudil, že ani jeho výkon nebyl nijak výjimečný.

„Chyty se mohou odlišovat v rozměrech. Tady v Kladně jsou mělčí, takže časy nejsou tak rychlé," uvedl člen české reprezentace Kříž s tím, že jinak by mohl být odhadem o víc než vteřinu rychlejší.

Osobní rekord má z juniorského mistrovství světa v Kanadě, kde mu 6,87 stačilo na čtvrté místo.

Kříž je sice nový šampionem, sám ale dobře ví, že v Česku je ještě lepší lezec, a to člen absolutní světové špičky Libor Hroza, který připravuje v Kanadě na novou sezonu zdejší reprezentaci. Druhý muž letošního konečného pořadí Světového poháru by podle Janova odhadu byl tak o vteřinu rychlejší, což je na vzdálenost metr, metr a půl.

Mezi oběma borci je věkový rozdíl devět let, takže se dá tvrdit, že Kříž je budoucnost českého lezeckého sportu.

„Doufám, že ho někdy dohoním. Je opravdu výborný 
a já se musím ještě hodně učit," skromně poznamenal sedmnáctiletý lezec, účastník závodů Světového a Evropského poháru, jenž je čerstvě držitelem jak juniorského, tak seniorského českého titulu. Dodal ještě, že Hroza má tréninkový osobák 5,75, v závodě pak byl o dvě desetiny pomalejší.

Na Kladně měl druhý nejlepší čas Petr Burian (10,84). Vzhledem k tomu, že v semifinále narazil na Kříže, skončil až třetí za Markem Dvořákem (13,64).

Kategorii žen také podle očekávání ovládla nejlepší česká horolezkyně Lucie Hrozová. Sestra zmíněného borce.
V kvalifikaci však dosáhla nejrychlejšího času talentovaná, šestnáctiletá Veronika Scheuerová z Lanškoruna (14,75).

Český šampionát nesl název Sambar Speed 2013.