Kouč Kladna Milan Fortuník míní, že očekávané derby může dopadnout jakýmkoli výsledkem. Žádný by nebyl velkým překvapením. Oba celky se od letní přípravy utkaly pětkrát. První čtyři duely, včetně dvou v Českém poháru, skončily úspěchem Příbrami.

"Od té doby se oba celky zlepšily. Hlavně my jsme začali hrát jinak," podotkl Fortuník, což se potvrdilo v prosincovém extraligovém souboji, který před televizními kamerami nečekaně hladce ovládli Orli, kteří začali stoupat tabulkou až na aktuální třetí příčku.

Kladno volejbal cz - VK Karlovarsko 2:3, Extraliga volejbalu, Kladno, 7. 3. 2022
Parádní zápas nakonec těsně vyzněl pro Karlovarsko

"Určitě jsme však od té doby sehráli lepší zápasy," podotkl Fortuník a neměl na mysli pondělní dohrávku s Karlovarskem, ve které po kvalitním výkonu podlehli obhájci titulu 2:3. "Myslím ale, že jsme zahráli pod svoje možnosti," tvrdil hlavní kouč Kladna.

Po třetím místě ale pokukují i Kocouři. Kapitán Martin Böhm, který v modrobílém dresu slavil i mistrovský titul, už před měsícem tušil, že se oba středočeské celky utkají ve vzájemném souboji o třetí místo. „Na zápas s Kladnem se těším. Rozhodne o tom, jestli začneme čtvrtfinále doma nebo venku,“ predikoval tehdy příbramský lídr.

Kladno volejbal cz - VK Karlovarsko 2:3, Extraliga volejbalu, Kladno, 7. 3. 2022
Bravo! Kladenský volejbal vybral na Ukrajinu přes sto tisíc korun

Stále je i ve hře možnost, že by oba celky mohly začínat čtvrtfinále doma. Zapotřebí je dostat zápas do pěti setů a pak také případné zaváhání Lvů v duelu s Beskydy. „Zažil jsem spoustu sezon, a vždy, když se moc taktizuje, tak to blbě dopadne. Myslím, že je nejlepší hrát svoji hru a moc netaktizovat, snažit se vyhrát a nekoukat na to, jak to dopadne,“ uvedl Böhm.

V Příbrami bude na šlágr kola plná hala bouřlivých fanoušků. Očekává se peklo a návštěva atakující hranici tísicovky diváků. Podporu tam budou mít také Orli, kteří řeší několik zdravotních komplikací. Otazník visí tradičně nad nahrávačem Fortuníkem, univerzálem Platačsem, problémy má i kapitán, smečař Kraffer.

Kocouři Příbram uspěli na palubovce Ostravy.
Výhra v Ostravě vrátila Kocoury na třetí místo

Domácí touží po třetím místu po základní části. Po devíti letech by tak zopakovali nejlepší výsledek po devíti letech, kdy rovněž šli do play-off stejné pozice. Böhm ví, že když Kocouři předvedou svůj standard, tak nad Kladnem zvítězí. „Chceme začínat play-off doma, protože nás ženou fanoušci, kteří nám neskutečně pomáhají. Na druhou stranu, jestli půjdeme na Prahu, nebo Odolku, je většině týmu jedno,“ uzavírá vůdce Kocourů s tím, že netouží skončit na pátém místě.