Paradoxně to byla ona, kdo zařídil, aby ženy ve slezské metropoli skákaly. V rámci slavnostního otevření nové atletické haly totiž měli soutěžit jen muži.

„Mínila jsem si před mistrovstvím republiky osahat povrch haly, proto jsem poprosila organizátora, aby zařadil i ženskou výšku. Chtěla jsem si tam skočit a bohužel k tomu nedošlo," přiblížila svěřenkyně trenérky Evy Voňavkové a připustila, že svoji roli při úrazu mohl sehrát fakt, že krátce před tím závodila v Hustopečích. „Nohy byly unavené, to jsem věděla, nijak extrémně to to ale nebolelo," podotkla.

Bez problémů zvládala rozeskákání, ovšem jen do posledního pokusu, při němž ucítila, že v pravé achilovce něco zlobí. „Říkala jsem si, že to není tak hrozný a v průběhu závodu bolest přejde. Při zahajovací výšce jsem ale udělala jen dva kroky a už jsem letěla," popsala Oldřiška moment, jenž zásadně ovlivnil letošní sezonu. „Bylo to nepříjemné, špatně se mi udělalo už jen z toho zvuku, který slyšelo i okolí," dodala.

Během zimy trpěla bolestí achilovky, paradoxně však na levé odrazové noze. Léčila ji a oddalovala závody jak jen to šlo. Tím vznikalo i tréninkové manko, přesto se postupem času přidávala bolest i v druhé noze. „Nebylo to nijak tak dramatické. O to víc mě překvapilo, že jsem si utrhla pravou a levá vydržela," konstatovala devětadvacetiletá atletka, která si přeje léčení bez komplikací.

Do konce března bude chodit o berlích, pak zřejmě dostane speciální ortézu, již by měla léčbu urychlit. „Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Určitě nechci nic uspěchat," řekla účastnice loňského světového šampionátu v Pekingu s vírou, že v srpnu by mohla začít poklusávat.

Z českých soupeřek má v zimě vynikající fazonu osmnáctiletá Michaela Hrubá. „Nemohla jsem čekat, že tady budu věčně sama. Je dobře, že se jí daří," usmála se a dodala, že kdyby splnila limit na OH (193 cm), tak by do Brazílie letěly obě. Hrubá už sice skočila 195 cm, limit ale může mít až při halovém mistrovství republiky. Je to jediná možnost, kdy ho výškařky mohou splnit pod střechou. Po Vánocích si na něj
hodně věřila i Oldřiška, protože to s ní po sportovní stránce vypadalo dobře.

Pak ale přišly potíže s achilovkami. Přesto v Hustopečích měla fazonu, i po komplikacích ji jen těsně spadlo 190 cm. „Nebyla jsem na tom zvlášť dobře, přesto mi to skákalo. Líbilo se to i lidem okolo," uvedla čtyřnásobná mistryně republiky.

Jelikož si nechala udělat před operací v ostravské nemocnici jen lokální anestezii, sledovala práci lékaře na vlastní oči. „Nemluvila jsem mu do toho," řekla se smíchem Marešová, kterou mrzí, že se na stadionech opět mine se svým partnerem, diskařem Kladna Tomášem Voňavkou, jenž už se dostal z vleklých zdravotních potíží. „Nějak se nám nedaří se potkat na velkých soutěžích. Třeba to vyjde příští rok," posteskla si.

Teď bude držet palce aby Rio vyšlo alespoň příteli Tomášovi.