Zatímco v Plzni na konci minulého roku tým ještě pod vedením Drahomíra Kadlece vyhrál všechny zápasy (dva se Slováky a dva se Švýcary). Tentokrát sice Švýcary dvakrát zdolal, aniž by dostal jedinou branku, ale Slovákům podlehl 2:3 a pak s nimi remizoval 3:3. „Můžeme být spokojeni se třemi a půl zápasy, které jsme v Gajarech odehráli. Nepovedl se jen úvod prvního utkání, kdy hráči v pátek večer po dlouhé cestě těžko hledali rytmus a byli půl zápasu horší. I tak jsme sahali po remíze," sdělil vedoucí českého týmu, Kladeňák Adam Karnet.

V týmu měl řadu kamarádů z Alpiqu. Ve druhém utkání proti Slovensku dostal možnost brankář Jan Jirotka, velkými oporami české defenzivy byli Tomáš Kudela, Jan Pospíšil, Jan Příhoda i Radek Soukup. V útoku se při své druhé reprezentační akci pohyboval skvěle mladičký Martin Špaček, a také Radim Štěpáník, byť ten toho moc neodehrál. „Dostal ránu u hrazení už v prvním utkání a nemůže běhat. Do začátku sezony by ale měl být v pořádku," věří Adam Karnet, který pochválil i ostatní kladenské hráče.

Nejdramatičtější byly tradičně duely se Slováky. Ti před Vánoci neměli v Plzni některé nejlepší hráče, zato doma sestavu nabili. A před MS ve švýcarském Bielu (červen) si zvedli sebevědomí. „Možná, ale my ho máme také dost. Myslím, že v odvetě už jsme tahali za delší konec lana my. V závěru jsme trochu zbytečně ztratili náskok 3:2, když Tomáš Wróbel neudržel nervy a zbytečně naběhl do jejich brankáře. Dostal pět minut, a i když Honza Jirotka chytil asi čtyři góly, vyrovnání z dorážky nezabránil. Myslím, že v prostoru před brankou se budeme muset ještě do šampionátu zlepšit," myslí si Karnet a sám Jirotka poznamenal, že by tým měl zlepšit nejen před vlastní, ale i soupeřovou bránou.

Jinak gólmana Kladna nemrzelo, že chytal jen jednou a dvě možnosti naopak trenér Rostislav Kurfürst poskytl talentu z Plzně Kráčinovi. „To opravdu ne, nebyl to pro mě žádný ztracený víkend, reprezentace je čest a zase jsme měli výbornou partu. Navíc Kráčina je vážně dobrej. V devatenácti se v reprezentační bráně pohybuje, jako by tam stál roky," uznal Jirotka kvalitu plzeňského borčíka, objevu podzimu.

Jeden z českých gólů dal v duelu se Slováky i Jan Příhoda. Tradiční opora kladenské sestavy ale přiznala, že zápasy po třech měsících pauzy pro něj nebyly snadné. „Takovou dobu bez hokejky je znát, to je jasné. Také to z mé strany nebylo nic moc a gól byl tradičně náhodný," uvedl chlapík považovaný za jednoho z nejlepších hráčů světa. A co je zajímavé, před sedmi lety mu dokonce hokejové Kladno nabízelo místo v přípravném kempu. „Není to kachna, ale už je to strašně dávno, ještě za trenéra Müllera. Proč jsem nešel? Musel jsem do práce," usmál se Příhoda.

Drahomír Kadlec na lavičce na Slovensku scházel, do MS se ale vrátit chce. A soudě podle ohlasů chybí všem členům české hokejbalové reprezentace. „Rosťa to odtrénoval skvěle, ale když jsou tam společně s Drahošem, je vidět jejich obrovská synergie, výborně se doplňují," shodli se Karnet, Jirotka i Příhoda.

Doplňme, že se blíží také start jarní části extraligy. Zatím druhé Kladno přivítá 7. a 8. března páté Pardubice a deváté Sudoměřice. Vyloučen není ani přípravný zápas proti Jungle Fever Kladno.