„Neustále mi volají manažeři, trenéři a atleti a stále se ujišťují, jestli Nehvizdy budou. Všem odpovídám otázkou: a proč by nebyly? Jejich obavy však úplně chápu,“ prohlásil ředitel závodu Tomáš Vojtek.

Před několika dny ho na ulici v Nehvizdech zastavila mladá maminka a ptala se, jak to bude s diváky? Na tohle jí bohužel odpovědět nedokázal, ale ho potěšilo její vyprávění, jakou radost měly její děti, když se viděly v televizi i při přenosu letošního mítinku, který byl zcela bez diváků.

„Všechny děti ze ZŠ Nehvizdy totiž namalovaly své portréty a my jsme je vystavili v hale namísto diváků,“ vysvětlil. „Jako pořadatelé budeme dělat všechno, aby o osobní účast na nehvizdském mítinku už žádný fanoušek atletiky nepřišel,“ pokračoval Vojtek.

„Během prvních tří ročníků se v hale pokaždé mačkalo přes tisíc diváků. Bylo tak narváno, že boty vyzuté při vstupu do haly vytvořily hodně dlouhý a těžko průchozí koberec - ještě obtížnější pak po skončení programu bylo své boty najít.“

Kladno hází a Kladenské memoriály 2021 / Sletiště Kladno 15. 6. 2021. Tomáš Staněk
Taháky atletického mítinku Kladno Indoor. Dva čtvrtí z olympijského Tokia

I díky povýšení mítinku Hvězdy v Nehvizdech v hierarchii World Indoor Tour do kategorie Silver (nejvyšší v Česku) jsou pořadatelé zavaleni přihláškami atletů ze všech kontinentů.

„I když jdou elitní atleti ze světové top 10 při účasti v Nehvizdech pod cenu, ani tak nedokážeme všechny zaplatit. Část firem, které nás podporovaly, řeší problémy způsobené pandemií koronaviru nebo se obávají dalších existenčních potíží v důsledku zdražování energií. I přesto se nám, především díky městysu Nehvizdy a paní Fibingerové, podařilo získat nezbytné prostředky. Proto se v lednu můžeme těšit na kvalitní atletickou podívanou,“ pochvaluje si ředitel.

Ta se určitě uskuteční v mužské kouli. „Schyluje se k souboji našeho mistra Evropy Tomáše Staňka s brazilským obrem Darlanem Romanim, jehož osobní rekord je neskutečných 22,61 metru. Kvůli němu musíme prodloužit sektor - jinak hrozí, že budeme opravovat zeď haly,“ dodal Vojtek s úsměvem.

Tradičně kvalitně bude obsazená i mužská výška. V ní se vůbec poprvé v hale představí Korejec Sang-hyeok Woo, kterého zdobí nový osobní rekord 235 centimetrů vytvořený na OH v Tokiu, kde získal čtvrté místo. Jedním z jeho soupeřů bude Japonec Tobe Naoto, který se také může pochlubit stejným osobákem.

Příbram potřetí v sezoně deklasovala Řisuty, tentokrát 7:1
Příbram jasně Řisuty přehrála, přesto její trenér běsnil