Příznivcům levých zatáček se premiérově brány plochodrážních stadionů otevřou v sobotu 12. dubna ve Slaném, kde se uskuteční první finálový mítink Mistrovství ČR juniorů jednotlivců do 21 let.

Samozřejmě, že nejvíce bude už tradičně soustředěna pozornost na Mistrovství ČR - extraligu družstev. Ta se představí v nové podobě. Pojede stejným systémem jako loni, se sedmičlennými týmy, ale bude ochuzena o tradičního účastníka posledních ročníků PDK Grepl Mšeno.

Trojnásobný mistr ČR z let 2009 až 2011 zastával názor vrátit nejvyšší klubovou soutěž k modelu čtyřčlenných týmů. To ale ostatní kluby neakceptovaly.

Dlouho se jednalo jak dál a až po třetím jednání zástupců klubů bylo definitivně rozhodnuto, že v soutěži budou startovat pouze tři celky – AMK ZP Pardubice, AK Markéta Praha a AK CEREAS Slaný.

Vítězný tým základní části má zaručenou finálovou účast a jeho soupeř vzejde z utkání play off celků, kteří obsadí druhé a třetí místo, a to na oválu obou soupeřů. Finále o mistrovský titul se pak rovněž pojede dvoukolově doma – venku.

Slánský celek AK CEREAS vedený manažerem Milanem Machem má pro letošní sezonu na soupisce tradiční jezdecké obsazení v podobě Martina Málka, Michala Dudka, Romana Čejky, Eduarda Krčmáře a českou enklávu rozšířili závodníci PK Plzeň Zdeněk Simota a Jan Holub.

Samozřejmě i letos nechybí celá řada zahraničních hostujících závodníků z Polska - Adrian Miedzinski, Piotr Swiderski, Robert Kosciecha, Artur Czaja, Jakub Jamrog, Michal Szczepaniak. Nechybí ani elitní účastník Grand Prix Emil Sajfutdinov a jeho ruský kolega Andrej Kudrjašov. Vestu CEREASu rovněž oblékne i slovenský plošinář Martin Vaculík. Soupisku je možné doplňovat do 30. června.

AK CERAS Slaný bude v soutěži působit s vlastním finančním rozpočtem na realizačním týmem s tím, že jezdci AK Slaný byli uvolněni formou hostování pro extraligovou soutěž.

A jak vypadá letošní kalendář závodů 2014 ve Slaném?

Sobota 12. 4.: MČR juniorů – jednotlivců U21 15,00
Sobota 3.5: PRO-TEC Meeting Memoriál Ant. Vildeho.
Středa 28. 5: Mezinárodní MČR extraliga družstev Slaný – Pardubice.
Středa 25. 6: Mezinárodní MČR extraliga družstev – Slaný – Markéta.
Sobota 2. 8: Přebor ČR družstev – I.liga + MČR juniorů do 125 ccm.
Sobota 20. 9: Přebor ČR družstev I. liga + MČR juniorů do 125 ccm.
Středa 3. 9: Play Extraliga ČR

Antonín Vilde