V chlapeckých soutěžích byly přihlášeny týmy postupně od mladších žáků až po juniory, v dívkách startovaly pouze juniorky. Celkově se turnaje zúčastnilo rekordních 335 družstev z dvanácti zemí včetně Spojených států amerických.

Nejdále došli mladší žáci společně s elévy a spolu s nimi i junioři pod vedením trenéra Tomáše Leipnera, kteří se podívali do druhého kola play off. Pro zbylé tři zástupce skončil turnaj o zápas dříve, ale ve stejné fázi mezi 32 nejlepšími. Jak ale dodává lodivod nejstarší kategorie, turnaj nebyl určen k udělání velkého výsledku. „Pro nás turnaj splnil účel. Nejeli jsme tam honit výsledky. Spíše jsme chtěli, aby si kluci zahráli a viděli je hrát bez toho, když na ně člověk nevytváří tlak jako v zápasech v lize," sdělil Leipner Kladenskému deníku.

Menší zklamání v něm ale přeci jen zůstalo. Junioři podle jeho slov měli na to jít dál a proniknout do osmifinále, ale stopku jim vystavil jiný český celek Sweedland S.V.K – Mara Boys!, kterému kladenští hráči podlehli na florbal netypickým fotbalovým výsledkem 0:1. I přes vyřazení se však pokoušel kouč najít pozitiva a zejména si pochvaloval výkony Aloise Buriana, který byl na turnaji se šesti body nejproduktivnějším hráčem juniorského celku. „Během uplynulé sezony zaznamenal obrovský růst. V Praze patřil k tomu nejlepšímu, co jsme tam měli," okomentoval výkony svého svěřence s tím, že by se mohl v příští sezoně objevit i v A-týmu.

Turnaj nabídl možnost zkonfrontovat se i se zahraničními soupeři. V základní skupině se Kladnu postavila švýcarská Basilej, jíž florbalisté porazili 4:2. Podle slov Leipnera byl tým ze Švýcarska lepší technicky a předváděl hezčí florbal, ale Leipnerovi svěřenci ho dokázali porazit svou bojovností a tvrdší hrou a jak sám řekl, neměli kluci s motivací problémy. „V tom utkání jsem cítil, že kluci chtějí vyhrát a že jim o to šlo hodně. Pustili se do toho od první vteřiny," shrnul kouč své dojmy.

Největší florbalové klání se již tradičně koná o prázdniny. V této době je sezona dovolených v plném proudu a menší potíže se pochopitelně nevyhnuly ani kladenskému týmu. A jak sám Leipner řekl, tak se to netýkalo pouze těch nejmenších. „Měli jsme některé hráče na dovolených a to nejenom u těch nejmladších, ale i u juniorů. Kluci jsou ve věku, kdy si nemohou určovat čas sami a jsou závislí na tom, kdy dovolenou dostanou jejich rodiče. Pár absencí jsme měli, ale neovlivnilo to předvedenou hru," nezveličoval problém trenér juniorů.

On sám jako jeden z nejlepších hráčů historie kladenského florbalu se chystá pokračovat v Kladně i nadále. Fanoušky uklidnil, že se přestoupit do žádného jiného týmu nechystá. „Moje budoucnost bude určitě spojena s Kladnem. Nevím, co by se muselo stát, aby byla spojena s nějakým jiným klubem. Jsem jeden z těch, co tady florbal zakládali," okomentoval situaci ohledně svého působení v FBC.

Ondřej Jícha