Nedovedete si představit, že byste takovou vzdálenost ušli? Nic podivného. I šedesátník z Boleslavi má svoje pochybnosti. Dosud ušel nejvíc 617,850 kilometru, to bylo před pěti lety v Monaku. Rovná tisícovka, to bude nová zkouška odolnosti jeho organismu. „Ale věřím, že se s tím poperu. Já vždycky říkám, že po prvních třiceti kilometrech vás bolí celé tělo, ale pak už je to pořád stejné," usmívá se chlapík, který chodí od mládí, chůzi dokonce trénoval v atletickém oddílu. Při závodech měřil síly s mistrem světa Jožkou Pribilincem. „Pak mě zastavila zranění a nemoc. Postupně jsem se ale vrátil s kamarády ultramaratonci a v roce 2005 šel svůj první oficiální závod tohoto druhu. Sice to nežeru na sto procent, ale chytilo mě to," vypráví.

Jaký má do Atén na okruhový závod, do něhož se přihlásilo jenom devět odvážlivců, plán? Na papíře vypadá jednoduše: první den 100 kilometrů, další dny 70 – 75. „To je spíš představa. Pochopitelně může zasáhnout zranění nebo nemoc, také počasí nemusí přát. Sám jsem zvědavý, co zvládnu a co ne," krčí rameny.

Připravený ovšem je. Má spoustu zkušeností z podobných podniků, ví jak a kdy se najíst, kdy usnout, kdy vypnout úplně. Věří, že čtrnáct dnů pod majestátní Akropolí by mu mělo stačit.

Jaroslav Prückner také ví, jak si polepšit v cestě za tak krásným, ale zároveň nákladným zážitkem. Letos poprvé vyzkoušel, jak funguje portál hithit.com, kde vystavíte svůj profil a návštěvníci stránek vám mohou přihodit nějakou tu korunu. Pokud samozřejmě uvěří, že peníze půjdou na zajímavou věc. Prücknerovi se dosud sešlo skoro padesát tisíc, čas má ještě do neděle.

A jestli fandíte chlapům, kteří dokáží i ve vysokém věku neskutečné věci a chodit po světě prý hodlají do sta let, třeba stránky (ZDE) navštívíte také.

Jaroslav Prückner mezi takové chlapy totiž patří.