Za otce-zakladatele je považován Němec Eugen Sandow (1867-1925, foto 1), který původně z rehabilitačních důvodů vymyslel systém posilujících cviků. Právě sošku jeho vypracované postavy dostávají vítězové kultovní soutěže Mr. Olympia. A nikoli náhodou u nás neslo jeho jméno tradiční kulturistické klání, pořádané ve druhé polovině minulého století v Mariánských Lázních.

Otec kulturistiky Eugen SandowZdroj: archiv Petra ŠikolySkutečný boom ale nastal až po druhé světové válce v USA. Velkým inspirátorem byl Steve Reeves, který jako kulturistický šampion v 50. letech ztvárnil řadu filmových rolí antických hrdinů. Sehrál tak podobnou roli „ambasadora kulturistiky" jako později Arnold Schwarzenegger.

U nás udělal reklamu novému sportu absolvent architektury z Bratislavy Juraj Višný, historicky první absolutní mistr Československa v kulturistice. Svou muskulaturou oslnil ve známém filmu „Kdo chce zabít Jessie" z roku 1966.

Jenže sport, který přicházel z USA, u nás tehdy neměl lehké začátky. Dnes už se zdá neuvěřitelné, že i jeho název musel vyhovovat „politicky". Angloamerický termín „bodybuilding" by neprošel. Pojem „kulturistika" s francouzskými kořeny byl převzat z Polska, odkud k nám proudily i prvotní informace.

V dubnu 1964 uznal tehdejší Ústřední výbor ČSTV opodstatněnost nového sportovního odvětví a založil komisi kulturistiky - ještě v rámci sekce vzpírání. Osamostatnila se až o dva roky později.

A hned v dalším roce vznikl první kulturistický oddíl na Kladně – Ursus. Zázemí měl v tehdejším Domově hornické mládeže v Rozdělově. Později přesídlil do bývalé kuželny Národního domu v Kročehlavech, pod hlavičkou TJ Sparta Doly Kladno. Prostory to byly vyloženě spartánské, uvnitř ale byly k vidění na tu dobu promyšlené posilovací stroje, zhotovené „z ušetřeného materiálu a ve volném čase" v Poldovce.

A přišly první výsledky. Veterán Pavel Beránek vzpomíná na tuhou konkurenci: z krajských klání (pro Střední Čechy často konaných na Kladně) postupovali v jednotlivých kategoriích zhruba dva borci na „republiku" a podobné síto vytřídilo účast na „federálu". V tehdejším Československu patřil Beránek stabilně do TOP 10 v kategorii do 169 cm, stejně jako oddílový parťák Pavel Šedivý mezi muži nad 179 cm. Jména jako Štanc, Fafejta či Olič byla zase dobře zapsána v disciplínách silového trojboje.

Pavel Šedivý na dobovém snímkuZdroj: archiv Petra Šikoly

Koncem 70. let čekalo kladenské bodybuildery a powerliftery další stěhování. Oproti předpokladům však nikoli do nové městské sportovní haly. Přes původní příslib byla totiž pro posilovnu vyčleněna nedostatečná místnost. V konečném důsledku to vedlo k rozchodu s TJ Sparta Doly. V 80. letech, už pod „patronátem" Poldi, trénovali kulturisté v Sokolovně.

Krach „reálného socialismu" přinesl decentralizaci a komercializaci. Kromě toho se vedle hardcore bodybuildingu rozvinuly nové kulturistické disciplíny, které především v ženských kategoriích přidaly na eleganci a atraktivitě. V současné době tak na Kladně působí několik kulturistických klubů. Jejich název je zpravidla totožný s brandem fitness centra, kde borci (a borky) cvičí. Výsledky registrovaných sportovců jim přináší body do celostátního žebříčku, vedeného Svazem kulturistiky a fitness ČR.

Sám Beránek byl svého času spoluvlastníkem posilovny na Sletišti. Nyní reprezentuje klub Gym 2000, kde působí jako trenér. A stále se drží mezi elitou. Vloni byl na MČR veteránů bronzový, letos už se stal mezi borci nad 65 let mistrem. Příští rok tak s dalšími „old boys" poměří svaly na Mistrovství Evropy. Své 70. narozeniny tedy oslaví vskutku stylově.

Jurij Ščerbakova a jeho žena Taťána NadďonnajaZdroj: archiv Petra ŠikolyObnovit tradici kulturistických soutěží na Kladně se snaží - paradoxně - cizinec. Jurij Ščerbakov (na snímku s manželkou), původním povoláním pedagog, se věnoval powerliftingu. V Rusku se stal mistrem sportu, celostátním rozhodčím a trenérem; v rodné Amurské oblasti vedl tamní federaci kulturistiky, fitness a silového trojboje, jakož i regionální ministerstvo sportu. Říká, že nedávná změna politické garnitury u něj doma jej přivedla na myšlenku realizovat se v zemi, kterou znal ze soutěží. Nejprve hledal místo v Praze, brzy ale poznal, že je tam „blaze ale draze". Pak využil tip na Kladno.

Vloni - shodou okolností v roce 50. výročí organizované kulturistiky na Kladně - uspořádal v "Kulturáku" na Sítné soutěž Fitness Mania Classic pro muže, ženy i juniory. Letos následoval druhý ročník se zaměřením jen na ženy a dívky. Do Kladna za ním jezdí někdejší svěřenci a někteří dokonce již soutěží za ČR. Jeho klub reprezentují i Kladeňáci – třeba veterán Martin Mancini (čtvrtý na dubnovém MČR veteránů 40-49 let) a naturál Michal Dlouhý. Ten byl před 10 lety juniorským hokejovým mistrem ČR. Po nástupu na vysokou školu vyměnil hokej za kulturistiku a je v ní ještě úspěšnější.

David Fechtner, naděje kladenské kulturistikyZdroj: archiv Petra ŠikolyDalší jméno, které by si příznivci kladenského bodybuildingu měli zapamatovat, je David Fechtner. Sbíral body ještě jako junior, startoval však už i v mužské kategorii nad 90 kg. Reprezentuje klub Dream Body Fittness (za který bude soutěžit i jeho přítelkyně Michaela Hemmerová); zároveň je provozovatelem a spolumajitelem stejnojmenné posilovny v OC Oáza.

Studiem vysoké školy PALESTRA si přitom prohlubuje i teoretické základy sportu. V rozhovoru si posteskl, že nyní (při vší úctě k veteránům), na rozdíl od jiných velkých měst nemá kladenský bodybuilding „ikonu", s níž by se noví adepti „pumpování železa" identifikovali. Kdoví, možná to čeká na něj, aby se jí sám stal.

Petr ŠIKOLA