Dnes třiačtyřicetiletý Změlík dorazil minulý týden do Slaného na vyhlášení Nejúspěšnějšího sportovce roku. Jeho firma zabývající se doplňky strany podle staré čínské medicíny je hlavním partnerem pořadatele této Deníkem mediálně podporované akce – ČOK.

Jak dlouho podporujete Sportovce roku a Odznak všestrannosti olympijských vítězů?

Začali jsme v roce 2010, takže jedeme už náš třetí ročník. A musím říci, že tahle naše aktivita nejen směřuje nejen ke sportu, ale hlavně k mládeži. Tak, aby si všichni uvědomili, že sportovat se má i doma, protože pokud je někdo odhodlaný a vyrazí na sportoviště, často si vše ještě rozmyslí. Proto jsme se rozhodli s Romanem Šebrlem oživit aktivitu Odznaku všestrannosti olympijských vítězů. V odznaku najdete disciplíny, které opravdu pohodlně můžete provádět i doma, což je výzva pro všechny.

Jak to máte vy, vrcholoví sportovci po kariéře?

My samozřejmě víme, že pokud se sebou nebudeme něco dělat, bude náš organismus trpět. Platí opravdu pravidlo, že ve zdravém těle je zdravý duch. A stačí několik minut denně, žádné hodiny.

Kolik minut tomu věnujeme třeba vy konkrétně?

Mám svůj rituál. Nejprve začnu tolika kliky, kolik mi je let. Tedy musím přidávat každý rok jeden a už jich je čtyřicet tři (smích). K tomu přidám padesát břišáků, dvacet zad a můžu vám říci, organismus je na den nastartován, rozprouděná krev a zároveň i dobré probuzení a krok k tomu, aby byl den úspěšný.

Nezdá se to až tak složité…

Je fakt, že mi mnozí řeknou to samé: To je hračka. Hračka je to udělat, ale nejtěžší na tom je udělat to každý den.

Jak se vám líbilo vyhlášení Nejúspěšnějšího sportovce Slaného?

Mám k tomu městu hodně blízko z několika důvodů. Z Hostivice, kde bydlím, to sem mám autem nějakých dvacet minut. Navíc na zdejší radnici je správný tým lidí, kteří fandí sportu a jsou mu ochotni obětovat i svůj volný čas. I proto jsem ve Slaném za poslední dva roky počtvrté.

Vedení slánské radnice dokonce dokončuje nový atletický stadion. Zakotví nový sport v tomhle městě?

To je fantastická záležitost a já si jen přeji, aby to nebyl jen krásný stadion, ale aby byl denně plný a aby se tady pořád sportovalo.

To v sousedním Kladně už atletický stadion dalo město dohromady před pár lety a Sletiště je hodně svázáno s vaším desetibojem? Jezdíte tam rád?

Samozřejmě. Je to pro mě takové desetibojařské pohlazení a jako diváka mě vždycky brnkají nohy a nejraději bych zase nastoupil (úsměv). Jsem rád, že na Kladně podařilo atletiku takhle posunout, protože to za mě v žádném případě nebylo. Navíc je Sletiště umístěno v krásném prostředí a dává to doslova chuť na tomhle stadionu trávit hodiny a hodiny času trénování. Což se děje a to je moc dobře.

A přijede letos na TNT Fortuna Meeting Roman Šebrle, který ještě chce světu ukázat, že může udělat osm tisíc bodů?

Když bude zdráv, určitě přijede.