„Bylo to hlavně o získávání zkušeností, jsem za tu šanci každopádně rád," smál se mladík jedoucí v barvách stáje Orion Litomyšl RS Petrol Teamu. Ta musela za jeho start zaplatit tisíc euro. I díky tak vysokému startovnému, které trápí aktuální dění ve světovém motokrosu, byl jediným Čechem na startu.

„Světový motokros jde do háje," nebere si manažer stáje Orion Litomyšl Petr Kovář žádné servítky a není divu, neboť kdo v Lokti byl, viděl, že se na start první jízdy třídy MX1 postavilo devatenáct (!) jezdců.

„Je to žalostný, katastrofální počet. Samozřejmě hlavní vinu nese promotérská agentura Youth Stream na čele s mafiánem Luongem, který si z pořadatelů, jezdců a sponzorů udělal skvělý byznys," konstatuje Kovář, který z dob své aktivní kariéry v osmdesátých letech pamatuje úplné jiné časy.

„To také na závod přijelo sto motokrosařů v jedné kategorii a šedesát jich jelo po kvalifikaci domů. A dnes? Sobota nemá s kvalifikací nic společného a v neděli je pak na žebřík žalostný pohled. Třeba z Německa nestartoval nikdo, což ubralo i fanoušky," mrzí Kováře.

Smolův výkon v Lokti to ale nesnižuje. Podle Kováře se nebál změřit svoje síly proti světové elitě a myslí si, že čeští fanoušci to kvitovali s povděkem.

Odměnou za bojovný výkon mu bylo devět světových bodů za 16. a 17. místo.

„Proti hvězdám typu Cairoliho a Strijbose jsem už jel mockrát, ale šlo o to, abych se se světovou špičkou svezl znovu a hlavně vybojoval nějaké body. To se povedlo, v téhle kategorii vlastně žádný Čech tak vysoko nikdy nebyl, takže super," těšilo Smolu.

Ten se o umístění přetahoval s vedoucím mužem světového šampionátu MX3 Gerčarem, kterého jednou dokázal porazit, podruhé byl však lepší Slovinec, když český zástupce se na trati zdržel po pádu.

„Chyběla mi trochu fyzička, přece jen jsou to delší závody, než na jaké jsem zvyklý. I proto jsem v první jízdě spadl ze čtrnáctého místa, síly už ubývaly," povídal Smola, který se teď bude soustředit na domácí mistrovství a na závěr světového seriálu MX3 v Anglii, v Pacově a na Slovensku.

V MS je zatím na pátém místě (druhý z Čechů, zatím stříbrný je Martin Michek) a rád by ho ještě vylepšil. Vždyť v posledním závodě na Ukrajině první jízdu dokonce vyhrál!

„To je pravda, tyhle závody se povedly. Nicméně plány byly původně trochu jiné, chtěl jsem bojovat o úplnou špičku seriálu. Jenže měl jsem nějaké pády, párkrát vybouchla motorka, takže ztrácím padesát bodů na nejlepší," vyptává chlapík, který si v minulosti vyzkoušel dobrodružné závody v severní Americe.

Pro příští sezonu zatím netuší, co se bude dít. Kategorie MX3 končí a zbylé kategorie jsou – jak už bylo napsáno, hodně drahé.

Přesto Smola touží po tom, aby se do seriálu těch nejlepších dostal. „Snad se to někdy povede, i když lehké to nebude. Odjet celé mistrovství, to už by chtělo opravdu silného sponzora. Uvidíme," usmál se talentovaný mladíček.