Jak je Sokol srostlý s českými, moravskými a slezskými obcemi, dokazuje i pohled na žebříček nejčastějších názvů ulic. Tyršova, Fügnerova nebo Sokolská patří s přehledem do první desítky. A ve většině v nich najdete tělocvičnu.

A byť sokolů už nejsou miliony jako před válkou, patří Česká obec sokolská stále k největším sportovním organizacím v zemi a například v oblasti sportu pro všechny hraje dominantní roli.

„Jsme tradičním spolkem s moderním obsahem činnosti, což dokládá věkové složení našich členů – dvě třetiny z nich je mladších šestadvaceti let,“ uvádí starostka České obce sokolské Hana Moučková, která sokoly vede už osmým rokem.

V současné době má Sokol 160 tisíc členů sdružených v 1100 jednotách. „Nejvíc radosti nám dělá fakt, že se k nám hlásí stále více dětí ve školním věku,“ dodává starostka Moučková s tím, že na mnoha místech je Sokol díky dostupnosti a ceně pro rodiče sportujících dětí volbou číslo jedna. Zájem tak mnohdy překonává kapacity sokolských jednot. „Abychom mohli přijmout všechny, potřebovali bychom více cvičitelů a trenérů,“ říká Hana Moučková.

Realizace projektu videorozhodčí při zápase Juniorské ligy Sparta - Slavia na Strahově.
Video znovu v akci. Před ligou ho testovaly celky z přeboru

Své zkušenosti s všestranným pohybovým rozvojem sokolové nově předávají i předškolním dětem – do jejich nového projektu se zapojilo více než 50 tisíc dětí ve školkách.

Naprostá většina sokolské činnosti je vykonávána na bázi dobrovolnictví, bez nároku na odměnu.

„Je to obzvlášť v dnešní době naprosto výjimečný jev, který dělá Sokol unikátním. Smutné je, že dnešní společnost nedokáže dobrovolnickou činnost náležitě ocenit,“ říká Hana Moučková.

Letošek je pro Sokol slavnostní především tím, že se po šesti letech opět bude konat Všesokolský slet, v pořadí už šestnáctý.

V současné chvíli probíhají přípravy a nácviky hromadných skladeb, sletové dění vyvrcholí v Praze od 1. do 6. července.

Pilování svých vystoupení kromě obvyklé činnosti věnují svůj čas také v jednotách napříč středočeskými župami.

Část českých sportovců odletěla 1. února z Prahy zimní olympiádu v Jižní Koreji. Na snímku Anna Dušková a Martin Bidař.
Držte palce! Pchjongčchang uvidí v akci i Středočechy

Podle jednatele Sokola Josefa Těšitele pořádají župy už během května a června krajské, oblastní či župní slety. Ty na území Středočeského kraje uvidí například Brandýs nad Labem (27. 5.), Komárov (9. 6.) a Votice (16. 6.).

„Slet je pro nás takovou třešinkou na dortu,“ říká Josef Těšitel s tím, že v přípravě nejde pouze o samotná vystoupení. Účast desítek cvičenců, často i ze sousedních žup, je nutné zajistit organizačně – od úpravy a ozvučení ploch až po ubytování. Se vším pochopitelně souvisí finance.

„Celá akce je poměrně náročná, ale jsem přesvědčený, že se to opět podaří,“ věří Josef Těšitel.

SOKOL V KRAJI? REKREAČNÍ SPORT I ŠAMPIONI

Na území Středočeského kraje působí šest z celkového počtu dvaačtyřiceti žup. Dohromady sdružují 191 jednot – Barákova (45), Fügnerova (11), Tyršova (49), Blanická (16), Jungmannova (47) a Budečská (23).

Podle Josefa Těšitele zastřešuje každá župa široké spektrum nejen sportovních činností, které vycházejí ze zájmu členů v dané oblasti.

Vedle tradiční všestrannosti a sportů na rekreační bázi se sokolové mohou pochlubit i šampiony na nejvyšší úrovni.

V Tyršově župě, která je pro Josefa Těšitele jeho domácí, patří mezi českou špičku siloví trojbojaři Sokola Nymburk, kolínští gymnasté či atleti na čele s českou rekordmankou v hodu kladivem Kateřinou Šafránkovou. „V každé župě bychom našli další sportovce na špičkové úrovni,“ upozorňuje Josef Těšitel.

Michal Klesa (v modrém) na podzim hájil barvy třetiligového Vyšehradu.
Michal Klesa míří za Ličkou a spol. Je radost si s nimi zahrát, říká