Vyhlášení nejlepších se mělo původně uskutečnit v rámci Plesu podnikatelů a sportovců, jenže jeho konání zabránil koronavirus a tak se letos bohužel neuskuteční. Předání cen tam pořadatelé provedou „za zavřenými dveřmi“, ale výsledky už nahlásili nyní.

Anketa se koná už od roku 2010. Cenu pro nejsympatičtějšího sportovce získali reprezentanti ČR, ať už to byl hokejbalový mistr světa Jan Příhoda, zřejmě nejlepší český triatlonista současnosti Tomáš Renč či volejbalisté Filip Křesťan, Tomáš Hýský a účastnice Světového okruhu plážového volejbalu Eliška Gálová.

Podle organizátorů akce se ještě nikdy do ankety nezapojilo tolik hlasujících jako v letošním roce. Hlasy do formuláře na webových stránkách SAMK přišly z více než tisíce jedinečných IP adres.

Kryštof Brezík (v modrém s číslem 11) na turnaji v maďarské Šoproni, kde patřil k nejlepším hráčům Sokola pražský.
OBRAZEM: Další úspěch Brezíka, v Maďarsku získal trofej All Star

V užším výběru měla veřejnost šanci poslat hlasy modernímu pětibojaři Martinu Vlachovi, jemuž těsně unikla medaile na letní olympiádě v Tokiu, plaveckou mistryni republiky Emu Bradáčovou, florbalového mistra světa juniorů Matyáše Bachmaiera, gymnastického mistra republiky Jakuba Šmolíka, dalšího olympionika, chodce Víta Hlaváče a nadějnou baseballistku Báru Jedelskou.

Právě poslední jmenovaná získala 782 hlasů a s více než čtyřsetbodovým náskokem se stala historicky nejmladší vítězkou ankety. V únoru jí bude teprve třináct, ale úspěchů už za sebou má hodně. Tím největším je určitě stříbro z mistrovství Evropy do 12 let, na kterém Česko reprezentovala coby jediné děvče v chlapeckém výběru.

Víta Hlaváče nemusí pomyslné třetí místo v anketě popularity mrzet. Mezi novináři totiž zabodoval. Po zprůměrování nominací od oslovených sportovních redaktorů vyšel Hlaváč, nejčastěji a nejvýše jmenovaný, jako vítěz nejvyššího individuálního ocenění. Druhé a třetí místo brali jeho kolegové z místního atletického oddílu – čtvrtkař Matěj Krsek a sprinterka Tereza Lamačová.

Mezi týmy získali nejvíce preferenčních hlasů hokejoví Rytíři, kteří se po roční odmlce vrátili do extraligy. Druhou pozici obsadilo extraligové mužstvo A. C. Tepo Kladno a na třetí pozici se umístili hokejbalisté HBC Kladno.

Výsledky ankety Sporťák SAMK

1. Bára Jedelská (baseball) – 782 hlasů

2. Jakub Šmolík (gymnastika) – 364 hlasů

3. Matyáš Bachmaier (florbal) – 348 hlasů

4. Vít Hlaváč (atletika – chůze) – 195 hlasů

5. Ema Bradáčová (plavání) – 124 hlasů

6. Martin Vlach (moderní pětiboj) – 27 hlasů

Novinářská cena Sportovec Kladenska – jednotlivci

1. Vít Hlaváč (atletika – chůze)

2. Matěj Krsek (atletika)

3. Tereza Lamačová (atletika)

Novinářská cena Sportovec Kladenska – týmy

1. Rytíři Kladno (lední hokej)

2. A. C. Tepo Kladno – muži (atletika)

3. HBC Kladno (hokejbal)