Absolutní vítěz byl pochopitelně se svým výkonem spokojen. „Běželo se mi dobře, i trať byla hezká. Traťový rekord je sice o více než minutu lepší, ale Jan Procházka je opravdu borec,“ uznal Vojtěch Šulc, který má nejraději pětikilometrové tratě. „Teď se sice připravuji na půlmaraton, ale pětky mi vyhovují nejvíce. Dobře to odsýpá a je to rychlé,“ svěřil se Vojtěch Šulc, který mimo ceny za vítězství závodě přezval i diplom za prvenství v Zimní ceně MKK.

Také absolutní vítězka Jana Zímová měla důvod k radosti „Běželo se mi dobře, i když se musím přiznat, že na závod jsem se moc netěšila, protože vím, jak je to tu náročné. Trať je kopcovitá a když už neprší, tak bývá často ledovka. Tentokrát to ale bylo dobré a jsem spokojená,“ sdělila Jana Zímová, která má v oblibě především běhy nad deset kilometrů. 

Pocta hokejovým legendám Kladna
VIDEO: Potlesk a sláva pro kladenské legendy

Velmi dobře si vedla také Renata Hejhalová (Sokol Unhošť). Mladá běžkyně běhá teprve od léta loňského roku, přesto dokázala v čase 32:37 triumfovat ve své kategorii žen do 34 let. „Běželo se mi docela těžce. První kilometry ještě šly, ale kopec byl docela ošklivý. Takto dlouhý závod jsem běžela poprvé, takže nemám úplně srovnání, ale s časem jsem spokojená. I s tím, že jsem zdárně dokončila,“ usmívala se Renata Hejhalová, jinak rovněž medailistka z republikového šampionátu v benčpresu. „Jelikož jsem chtěla začít hubnout, rozhodla jsem se, že po silovém trojboji zkusím běh. Běhám hlavně kratší tratě, teď se připravuji na půlmaraton a březnovou desítku, tohle byl spíš takový test,“ dodala vítězka v kategorii do 34 let.

Mezi muži nad 70 let triumfovala běžecká legenda Ladislav Kratochvíl. „Láďa je opravdu borec. Hlavně v dřívějších dobách to byl vynikající běžec, když maraton zaběhl za 2 hodiny 34 minuty, což z dnešních mlaďochů nikdo nezaběhne. Na sedmdesátníka je neskutečně svěží, zároveň je velice skromný,“ řekl na adresu dvaasedmdesátiletého běžce rovněž bývalý vynikající závodník Zdeněk Kučera, který byl na Svatováclavském běhu v roli rozhodčího.

Naopak nejmladší závodnicí byla teprve devítiletá Ester Gašová, která zvládla trať za 47 minut, 18 sekund. „Běhám s mamkou a dědečkem i za atletický oddíl a běh mě opravdu baví. Běželo se mi moc dobře, ani kopec mi nevadil. Kromě běhání dělám ještě další čtyři sporty,“ prozradila šikovná běžkyně.

Ilustrační foto.
Zákazy návštěv a zavírání školek. Je tu epidemie

O své dojmy se podělil i třetí muž v kategorii do 59 let Josef Vorel z Příčiny, který běhá již řadu let se svojí manželkou. „Ale neběháme spolu, běháme každý zvlášť,“ smál se Josef Vorel, který přiznal, že mu závod dal docela zabrat. „Běželo se mi špatně, nemám naběháno. Radši mám delší tratě, kolem patnácti, dvaceti kilometrů.“ Jeho manželka Martina skončila ve své kategorii osmá. „Vrátila jsem se po roční pauze, protože jsem si dost ošklivě na běžkách zlomila nohu. Je to tedy teprve můj druhý závod po zranění, takže je to znát a trošku jsem se trápila. Ale zase na tu roční pauzu jsem docela spokojená,“ řekla Martina Vorlová.

Svatojánský běh se letos uskutečnil již po devětadvacáté. Trať vede z větší části lesem, běží se kolem kostelíka sv. Jana k retenční nádrži, poté dolů z kopce a následně zhruba půl kilometru do kopce. Nejrychleji ho dokázal zaběhnout Jan Procházka, který před osmi lety stlačil čas pod 24 minut. „Závod je unikátní v tom, že pro každého závodníka máme připravenou škvarkovou placku. Lidi se sám rádi vrací, většinou jsou to kamarádi, ale i časy nejlepších jsou kvalitní. Přálo nám i počasí, takže jsem spokojená,“ prozradila hlavní organizátorka Kateřina Dlouhá z Maratón klubu Kladno.

Ilustrační foto
Lidé mohou říci policistům, kam postavit radar

Vítězové jednotlivých kategorií

Muži do 39 let: Vojtěch Šulc (Třebusice) 25:18
Muži do 49 let: Jiří Rosol (Loko Beroun) 27:07
Muži do 59 let: Metoděj Fikes (Maratón klub Kladno) 28:21
Muži do 69 let: Zdeněk Bufka (AC Česká Lípa) 31:00
Muži nad 70 let: Ladislav Kratochvíl (Loko Rakovník) 35:37
Ženy do 34 let: Renata Hejhalová (Sokol Unhošť) 32:37
Ženy do 44 let: Jana Zímova (Maratón klub Kladno) 29:43
Ženy do 54 let: Martina Bradáčová (Maratón klub Kladno) 31:16
Ženy nad 55 let: Karla Mališová (SABZO) 35:34