V soutěži prošpikované současnými i bývalými zkušenými reprezentanty nastoupil koncem března do dvou turnajů čerstvě 19-letý odchovanec a člen TSM Kladno Jan Valenta, jenž aktuálně hostuje v extraligovém klubu TJ Ostrava KST.

Za stoly se naostro vrátil teprve nedávno potom, co dva roky nehrál. Stopku mu vystavila mononukleóza, již provázely další komplikace, jako trhání svalů.   

Co se týče klání TTStar, minulý týden zaznamenal pěkný úspěch, když dokázal porazit 3:1 reprezentanta a pozdějšího vítěze turnaje Treglera. Ostatním sice podlehl, uhrál však dalších šest setů. Teď v pondělí mu mnohem zkušenější soupeř prohru vrátil s úroky a neuspěl ani s dalšími protivníky z absolutní české špičky.

Proč dosahoval při druhém turnaji horší výsledky?

"Už si na mě dali pozor. Je to smutný, ale nevyhrál jsem ani set, i když jsem měl některé dobře rozehrané," usmál se Honza, jenž si nejvíce cení, že konečně po operaci ramene, již podstoupil loni přesně v den své plnoletosti, necítí žádnou bolest a může se naplno připravovat.

Za zdraví je hrozně šťastný.

"Už se nemusím šetřit. Musel jsem ale překopat techniku úderu, aby rameno nedostávalo takový záběr," uvedl juniorský reprezentant, který se chystá na další klání TTStar, kde pochopitelně bude chtít naši elitu potrápit víc, než naposledy.  

Velký talent českého stolního tenisu pochází ze slavného rodu Plachých. Jeho maminkou je dlouholetá reprezentantka Hana Valentová, jež je zároveň sestrou legendy tohoto sportu Josefa Plachého.

Sama se svým otcem trénuje děti v TSM Kladno a zároveň pracuje na českém svazu jako předsedkyně komise mládeže.

Jak bylo zmíněno, hrají se turnaje za přísných hygienických podmínek. Hráči se musí dopravovat výhradně osobními vozy bez využití městské hromadné dopravy, v sále musí všichni dodržovat odstupy a chránit se rouškami, stejně jako rozhodčí z řad hráčů, který po utkání vydesinfikuje stůl. Tenisté se mohou před zápasem rozhýbat v místnosti, kde jsou sami. Rozpinkání pak trvá pouhé dvě minuty. Podání ruky protivníkovi je zakázané.

Zápasy snímá kamera, která přenáší online přenos pro trenéry, fanoušky či bookmakery nejmenované sázkové kanceláře.

"Elitní osmičku opravdu tvoří naši nejlepší hráči, pokud nejsou nemocí či nemají jiné povinnosti," řekla Valentová a přiznala, že ji trošku překvapilo a zároveň potěšilo, že byl mezi špičku pozvaný její syn, jemuž lékaři naznačovali, že by měl skončit s kariérou.

"Naštěstí to odmítl," podotkla desetinásobná mistryně republiky a doplnila, že Honza se vrátil do plného tréninku před třemi měsíci a jeho první herní zkouškou bylo rovnou mistrovství republiky dospělých.

Dokázal postoupit do hlavní soutěže, kde ho zastavil jeden z jeho vrstevníků, jenž vyhrál nejtěsnějším poměrem 4:3 (rozhodující set 12:8). Na šampionát kvalifikovala Valentu divoká karta, protože vinou dlouhé absence neměl možnost sbírat potřebné body.

Nejen ji překvapilo, jak si po dlouhé pauze vedl. "Všichni říkali, že na své výkonnosti neztratil, na druhou stranu se logicky herně neposunul," uvedla.

Na otázku, zda bývá ve vzájemných střetech se synem úspěšnější, s úsměvem podotkla, že vyhrávat přestala někdy před čtyřmi, pěti lety.

"Ale loni jsem dokázala porazit dvě naše reprezentantky. Teď už však nehraji," řekla Hana, která ještě nedávno hrála německou třetí ligu.