„Souhlasím, že se nám zápas nepovedl," uznal nejstarší hráč Rytířů po výsledku 3:4 v prodloužení.

Zase se vám moc nepovedl začátek. Soupeř unavený po cestě začal lépe, žádný tlak ze strany Kladna se vyjma chvilek nekonal. Proč se to opakuje?

Jsou pět hodin v autobuse a my toho nevyužijeme stejně jako oni, když nás v domácím zápase díky první třetině porazili. První třetiny nám nejsou prakticky pořád, doma ani venku. Já ani nevím, zda jsme po první třetině někdy vedli.

Pozitivní je, že jste skóre otočili na 2:1 a druhý gól jste dal vy z trestného střílení. Protože jste skóroval zatím jen proti Slavii a to už je hodně dlouho, co vám při nájezdu proběhlo hlavou? Vsadil jste na jistotu svého blafáku do bekhendu?

Vždycky, když se nedaří, tak musíte začít u jednoduchých věcí. Nevymýšlet, hrát jednoduše, hrát dobře do těla. Mně se naskytlo trestné střílení a pokaždé, když se na něj rozjíždím, tak se rozhoduji mezi střelou nebo blafákem do bekhendu. Brankář byl vyjetý, tak byl blafák. Jinak by byla střela a víko.

V tu chvíli jste ožili, ale náskok nepojistili a později toho litovali…

Po tom mém nájezdu jsme opravdu byli chvíli živější, ale byly to jenom malinké úseky, pár střídání. My si musíme říci, proč nedokážeme hrát pořád stejně a nedovedeme zatlačit celých šedesát minut. Není to o síle, hrajeme jen dvakrát v týdnu.

Spousta lidí tvrdí, že Kladnu prostě nesedí úzké kluziště, za tři roky vyměnilo tři týmy a zvykat si na něj musí noví a noví hráči. Co na to říkáte po pár měsících vy?

Nechci, aby to vyznělo, že jsme prohráli, mně se nedaří a je to kvůli hřišti. Ale když už na tu otázku chcete odpověď, tak nebudu dělat, že na ní neumím odpovědět. Kladno zúžilo kluziště po sestupu do první ligy. A co si budeme nalhávat, tak kdyby měli na malé hřiště na úrovni, tak jsou v extralize nebo někde v Evropě. Nám užší hřiště neřeknu nevyhovuje, ale vyhovuje soupeři. Oni přijedou, nemají žádné postupové ambice, hrají v klidu. A když mi jim neukážeme v první třetině, jako s Havířovem, kdo je tady pánem, narostou jim křídla.

Měly to i další týmy, třeba Slavia na tom vydělávala, proč ne Kladno?

Ale Slavia i Liberec od toho ustoupily. Zjistily, že jim tolik nevyhovuje. Je hezké, že máme hřiště jako v NHL, ale tam hrají nejlepší hráči na světě a hokej je jiný. My si musíme říci na rovinu, že takovou kvalitu nemáme, a když člověk chce něco udělat s pukem, má hrozně málo času. My bychom chtěli lépe kombinovat, pochopitelně. Hrát pro oko diváka.

Sledoval jste Kladno třeba už v minulých dvou sezonách?

Právě, hlavně loni jsem viděl zápasů hodně, protože to vypadalo, že se do Kladna vrátím. A líbivý hokej hrálo, ale většinou až když vedlo 3:0. Nám se to za osm domácích zápasů nepovedlo ani jednou. Ale chci být i pozitivní: jsme jediný tým, který za šedesát minut ještě doma neprohrál.

Když se vrátím k vám, dlouho se nedařilo, dokonce trenéři už roztrhli vaši formaci s Jiřím Burgerem a Petrem Tenkrátem. Zlomí se to proměněný nájezdem proti Havířovu?

Představoval jsem si začátek sezony jinak, ale takový je hokej. Mě nezbývá nic jiného, než vzít, jak to je a snažit se zapracovat na tom, aby se to to zlepšilo. Abychom zlepšili vstupy do utkání, aby sem nepřijela třeba Kadaň a neřezala nás, abychom ukázali svou sílu soupeři my. A ne jako s Havířovem, který má po patnácti kolech patnáct bodů a z toho pět s námi, navíc jsme ho vůbec nepřehrávali.

Zatím ale držíte první pozici v tabulce, to povzbuzuje.

Ano, ale máme takové ambice. Každý vidí, jak jsou rozdány karty. Slavie z toho asi teď vypadla, ale pořád jsou tam tři týmy, které o extraligu hodně stojí. Ten boj je ještě daleko, ale my si to musíme uvědomovat v každém zápase. Protože kdyby teď byla čtvrtá čtvrtina a blížilo by se první kolo play off, kde na nás bude neskutečný tlak, tak bychom mu mohli podlehnout, to už Kladno zná. Opět sem totiž přijedou soupeři, kterým půjde jen o to ukázat se.

Ještě odbočím, protože v zápase s Havířovem jste jeli ještě jedno trestné střílení, Roman Přikryl ho v prodloužení nedal. Proč jste si brali oddechový čas?

Roman měl za sebou delší střídání a potřeboval to trochu rozdýchat. Byl v podobné situaci jako já, potřeboval prolomit svoje střelecké prokletí a my mu to přáli, aby byl hrdinou zápasu. Ale na druhou stranu jsme ve vyrovnaných zápasech měli párkrát štěstí my a s Havířovem to nedopadlo. Navíc soupeři si asi bod navíc zasloužil.